Eveniment

Toboşarul Goodbye to Gravity a fost transferat la o clinică din Zurich

Toboşarul Goodbye to Gravity a fost transferat la o...

Autor: Catalina Cocolos

08.11.2015, 17:23 96

Conform unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne, Bogdan Enache a fost transportat cu o aeronavă tip Cessna Citation a Inspectoratului General de Aviaţie, special dotată medical pentru transportul aerian al victimelor. Avionul a decolat, duminică, în jurul orei, 16.20, către Zurich, Elveţia.

"Pacientul, care până în prezent a fost internat la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti, va fi asistat pe timpul zborului de o echipă mixtă de cadre medicale organizată de
SMURD", se arată într-un comunicat al MAI.

Directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu, a declarat, duminică, faptul că se fac demersuri ca doi dintre pacienţii spitalului să fie transferaţi în Elveţia, respectiv în Finlanda.

"(...) Pentru doi se fac demersurile pentru a pleca unul la un spital din Zurich, din Elveţia, şi unul în Finlanda (...)", a spus el.

Întrebat despre membrul formaţiei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care ar fi urmat să plece în Franţa, directorul a spus: "Iniţial, se făcuseră demersurile pentru Franţa, nu ştiu din ce motiv destinaţia lui finală a rămas Elveţia. Deci va pleca în Elveţia".

De asemenea, medicul a fost întrebat dacă transferul lui Bogdan Enache se face prin familie sau prin autorităţi, el răspunzând: "Da, este tot la nivelul autorităţilor".

Surse medicale declarau, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că familia lui Bogdan Enache a discutat cu reprezentanţii unui spital din Lyon pentru transferarea acestuia de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, unde este internat din 30 octombrie, în stare critică. Ulterior, familia lui Bogdan Enache a vorbit la Spitalul de Arşi despre transferul acestuia în străinătate, fiind informată că printre documentele necesare aprobării cererii trebuie să fie şi dovada că este asigurat în sistemul asigurărilor sociale de stat. Aceleaşi surse spuneau că Bogdan Enache nu este asigurat, astfel că nu poate pleca în străinătate în baza formularului E112, adică nu poate beneficia de decontarea integrală de către stat a transportului şi tratamentului în străinătate, au precizat sursele citate.

Duminică, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, iar toate costurile aferente transportului şi tratamentului vor fi suportate de către stat.

O aeronavă NATO va veni, duminică seară, în România pentru a prelua o parte dintre răniţii în incendiul de la Colectiv care pot suporta transferul la clinici din străinătate.

"Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri (sâmbătă-n.r.) ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede", declara Duşa.

Potrivit acestuia, avionul NATO poate efecta deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare, iar numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut pentru că deplasarea depinde de starea lor de sănătate.

Un număr de 21 de răniţi în incendiul din Clubul Colectiv au fost transferaţi, până duminică la amiază, din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel şi Germania, potrivit unui bilanţ al Ministerului Sănătăţii transmis la solicitarea MEDIAFAX. Conform sursei citate, au fost transferaţi opt pacienţi în spitale din Belgia, câte doi în clinici din Austria şi Israel, iar unul în Germania. De asemenea, opt răniţi au fost transportaţi la unităţi medicale din Olanda, doi dintre aceşta decedând, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam.

Bilanţul persoanelor decedate în tragedia de la Colectiv a ajuns la 44, după ce duminică au murit trei persoane, iar sâmbătă alte nouă, două dintre acestea în Olanda. În spitalele din Capitală erau internaţi, duminică la amiază, 95 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 stabili.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO