Eveniment

Toată lumea îşi face campanie electorală cu spitalele regionale. Când se vor construi însă efectiv? „Cele trei spitale regionale sunt un vis în continuare, de 15 ani vorbim despre acelaşi lucru“

Investiţia totală în cele trei spitale regionale este de 1,6 mld. euro, iar spitalele ar urma să fie gata în 2027.

Investiţia totală în cele trei spitale regionale este de 1,6 mld. euro, iar spitalele ar urma să fie gata în 2027.

Autor: Georgiana Mihalache

05.07.2020, 11:27 811

 Spitalele regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova sunt subiectul fierbinte din Sănătate în fiecare an electoral ♦ Promisiunile reformelor din sănătate se învârt în jurul construirii celor trei unităţi medicale, însă de fiecare dată în ultimii ani nu s-a pus nicio cărămidă la aceste proiecte ♦ „Cele trei spitale regionale sunt un vis în continuare, de 15 ani vorbim despre acelaşi lucru“, spune medicul Wargha Enayati, care construieşte acum un spital în Bucureşti.

Guvernele din ultimii ani, indi­ferent de culoarea politică, au fost unite de aceeaşi promisiune din domeniul Sănătăţii – spitalele regio­nale, care însă nu au trecut de planuri de fe­za­bilitate, proiecte de finanţare şi gestionare.

Guvernul PNL a propus de asemenea construcţia celor trei spitale regionale la Iaşi, Cluj şi Craiova, o investiţie totală de 1,6 mld. euro. Primii pacienţi ar urma să treacă pragul unităţilor medicale promise în 2027, dar specialiştii din domeniu spun că nici această promisiune din 2020 nu va trece de nivelul de plan.

„Cele trei spitale regionale sunt un vis în continuare, de 15 ani vorbim despre acelaşi lucru, am văzut 15 miniştri ai sănăţii care tot vorbesc, dar după mine sunt imposibil de realizat. Ne concentrăm prea mult pe aceste spitale regionale care sunt un vis. Dar dacă se fac la un moment dat, e bine, dar până atunci este aşa de complicat şi sunt alţi paşi care trebuie făcuţi“, a spus medicul Wargha Enayati.

El este fondatorul reţelei private de sănătate Regina Maria şi construieşte proiectul greenfield Enayati Medical City, un spital de la zero în Bucureşti de 60 mil. euro, care va avea 400 de angajaţi şi va fi deschis în ianuarie 2021.

Medicul spune că problema în sănătate nu este doar infrastructura, iar autorităţile trebuie să gândească sistemul în formă de piramidă, la baza acesteia să fie policlinicile de stat, care ar degreva spitalele mari de un număr prea mare de pacienţi cu probleme minore. Aş investi în medicina primară, dar asta nu înseamnă să pompez bani, ci în caracterul medicilor şi în timpul acordat pacienţilor. Mai puţini pacienţi, dar cu responsa­bilităţi mai mari faţă de aceştia. Problema în sistemul sanitar începe de la medicina primară şi secundară, policlinicile. Acelaşi lucru nu trebuie să se întâmple doar în rural, ci şi în oraşe, unde noi nu mai avem policlinici de stat“, mai spune Wargha Enayati.

Medicul nu crede că în următorii cinci ani vor fi construite spitalele regionale. Fostul ministru al sănătăţii Vlad Voiculescu spune însă că termenul de construcţie este unul fezabil, cu o singură con­diţie – lucră­rile să şi în­ceapă efectiv. „La echipa de imple­men­tare se opreşte totul. Este ca atunci când îţi faci o casă, ai nevoie de o echipă care să se ocupe, nu este o chestiune politică, ci una de im­plementare. La nivelul Ministerului Sănă­tăţii ar trebui să fie o echipă dedicată care să se ocupe de proiectele de investiţii în general şi de proiectele de spitale regionale în special. Sunt proiecte complexe şi orice pas în direcţia greşită poate să ne coste mulţi bani şi timp, iar timpul se traduce în vieţi pierdute care ar fi putut fi salvate“, spune Vlad Voiculescu. El mai adaugă că în criza sanitară s-au văzut şi mai mult hibele sistemului medical, însă guvernul nu a făcut niciun pas înspre rezolvarea acestora. „Totul este precampanie electorală în acest moment din partea guvernului. Chiar în timpul crizei vedem că principalul focus al guvernului nu a fost pe rezolvarea proble­melor, ci pe co­municare“, a mai spus Vlad Voi­culescu.

Bugetele pentru spitalele regionale s-au schimbat şi ele odată cu miniştrii care au venit la conducerea Sănătăţii. Astfel, dacă în 2015 premierul Victor Ponta anunţa că fie­care spital va costa câte 100 mil. lei, câţiva ani mai târziu s-a ajuns la suma de peste 500 mil. euro pentru fiecare unitate medicală. Rând pe rând politicienii au aruncat vina de la unii la alţii pentru eşecul din Sănătate, însă s-au cheltuit bani pentru studii de fezabilitate şi proiecte pe hârtie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO