Eveniment

Tiriac: Organele statului ar trebui sa se autosesizeze la acuzatiile la adresa mea

03.06.2005, 20:00 17

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat ca va cere organelor abilitate ale statului sa cerceteze acuzatiile lansate din Romania potrivit carora ar fi incasat un comision de 20 de mil. euro in urma incheierii contractului EADS.

Aflat la turneul de tenis de la Roland Garros, Tiriac a apreciat ca organele statului ar fi trebui sa se autosesizeze in acest caz, dar daca nu o vor face, va intreprinde el demersurile legale si le va sesiza, avand in vedere ca acuzatiile "complet neadevarate", lansate saptamana trecuta in saptamanalul francez Le Point, citau surse din Romania.

"Sper ca organele statului sa se autosesizeze imediat in acest caz si sa cerceteze aceste acuzatii si pe cei care le-au lansat de la Bucuresti, pentru ca din nou numele Tiriac este folosit pentru speculatii care, de fapt, s-ar putea sa ascunda altceva", a spus Ion Tiriac.

Omul de afaceri sustine ca aceste speculatii ar putea avea pe altcineva "in spate" deoarece sunt interese atat in Romania, cat si in strainatate in legatura cu contractul EADS. El crede acest lucru pentru ca in saptamanalul francez Le Point se spune "ni se comunica de la Bucuresti" sau "in Romania se vorbeste ca", ceea ce inseamna ca persoane din tara, dar si din strainatate sunt interesate sa apara astfel de speculatii si dezinformari.

"Presa are anumite libertati, dar are si anumite datorii, cel putin de etica", considera Ion Tiriac, care a aratat ca in timp ce in presa din Romania care a preluat articolul se spune "aflam de la Paris", iart in textul din Le Point se spune "aflam de la Bucuresti".

Omul de afaceri considera ca "numele Tiriac se vinde bine" si de aceea este scos in fata in astfel de cazuri.

Tiriac a respins categoric aceste acuzatii, aratand ca este reprezentant in Romania al firmei DaimlerChrysler, care detine 37% din firma multinationala EADS, dar asta nu inseamna ca in afaceri la acest nivel a primit personal un comision.

"Nu am primit nici un ban si nu am nici un fel de legatura, directa sau indirecta, cu cele 20 de milioane despre care se vorbeste. Nu am participat financiar in nici o campanie electorala", a mai spus Tiriac, referindu-se si la acuzatiile potrivit carora o parte din bani ar fi fost folositi in campania electorala a lui Adrian Nastase.

In 26 mai, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a anuntat ca EADS a acceptat propunerile partii romane de modificare a contractului incheiat de fostul Cabinet pentru securizarea frontierei de stat, in sensul eliminarii acelor prevederi care se suprapun cu masurile incluse in programele Phare. Decizia a fost comunicata autoritatilor romane dupa sedinta board-ului EADS, desfasurata in 25 mai.

"Vom rediscuta contractul si o sa stim exact ce lucram in baza programelor Phare si ce trebuie completat. Contractul cu EADS va fi complementar programelor Phare, urmand ca toate suprapunerile sa fie eliminate", a spus Blaga. El a estimat ca negocierile pentru revizuirea contractului vor fi finalizate in aproximativ o luna.

Prin modificarea contractului, autoritatile romane nu vor mai plati 650 mil. euro - valoarea estimata initial a lucrarilor - ci cu aproximativ 160 mil. euro mai putin. La aceasta se adauga si fondurile de 260 mil. euro pe care Romania le va primi, astfel, din partea Comisiei Europene, incepand cu 1 ianuarie 2007, in cadrul "Facilitatii Schengen". Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO