Eveniment

Tinerii antreprenori: Facilitatile fiscale nu sunt suficiente

01.03.2010, 23:03 135

Micii intreprinzatori spun ca proiectul de lege al MinisteruluiEconomiei prin care tinerii pana la 35 de ani ar putea fi scutitide plata anumitor impozite la infiintarea unei firme este un primpas in sprijinirea antreprenoriatului, insa nu va avea efectulscontat daca tinerii nu vor fi sprijiniti si in obtinerea definantari.

"Ideea este buna, insa ar trebui cuplata cu o posibilitate definantare a afacerii. Este greu de crezut ca bancile vor acordacredite pentru firmele nou-infiintate, in conditiile in care chiarsi cu o firma profitabila se obtine greu un credit. Din cauzalipsei de finantare mor multe proiecte", explica Daniel Truica (30de ani), managing partner al Vola.ro, platforma de rezervari intimp real de bilete de avion, hoteluri si inchirieri masini, careanul trecut a incheiat cu o cifra de afaceri de 4,2 mil. euro. Elspune insa ca termenul de 3.000 de firme noi in urmatorii cinciani, cat considera guvernul ca se vor infiinta prin adoptarea uneiastfel de legi, nu este realist. "Acest lucru inseamna 600 de firmepe an, 600 de planuri de afaceri viabile, un target cam greu deatins."

Daniel Truica spune ca o masura care ar stimula mult mai rapidinfiintarea de noi firme ar fi crearea de incubatoare de afaceri,unde pentru o chirie modica firmele beneficiaza de infrastructurapentru dezvoltarea afacerii.

"De exemplu, guvernul francez a creat astfel de incubatoare sipe langa calculatoare, birouri, spatii de productie pe care le punela dispozitia firmelor, le faciliteaza si accesul la capital, insensul ca ajuta firmele sa gaseasca investitori."

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Economiei,Guvernul ar urma sa stimuleze infiintarea de microintreprinderilansate de tineri de pana la 35 de ani, care nu au mai avut nicioafacere prin scutirea acestora de la plata impozitului pe profit,prin scutirea de la plata CAS-ului pentru cinci angajati si aplatii impozitului pe venit, intr-un cuantum de 500 de euro lunar,tot pentru cinci angajati/microintreprindere pe o perioada de treiani.

E nevoie de cultura antreprenoriala

Una din conditiile impuse este ca la implinirea celor trei anide la data inregistrarii firmei, capitalul social al acesteia safie de cel putin 5.000 de euro.

"Este un capital rezonabil, iar scutirea de la plata CAS-ului,care reprezinta aproape jumatate dintr-un salariu, este de asemeneao masura care ar putea ajuta intreprinzatorii. Proiectul acesta delege este un pas important facut de Guvern. Macar daca se vorinfiinta 100 - 200 de firme prin aceasta lege, inseamna 1.000 delocuri de munca create in economie. Statul ar trebui sa ia incalcul si un sprijin pentru finantarea firmelor", precizeaza DragosPopescu, 35 de ani, care in 2001 a infiintat firma Concept Hotels,care furnizeaza solutii profesionale si consultanta pentru dotareahotelurilor, restaurantelor si centrelor de afaceri. El spune ca artrebui investit si in cultura antreprenoriala a tinerilor. "Tineriisi uneori nici oamenii de afaceri nu stiu sa faca un plan deafaceri. Aici cred ca ar trebui investit, in educatiaantreprenoriala."

Proiectul stimularii infiintarii de microintreprinderi de catretineri a mai fost adus in discutie anul trecut de catre fostulMinister al Intreprinderilor Mici si Mijlocii si a fost pus indezbatere publica, la finele saptamanii trecute, de catreMinisterul Economiei Comertului si IMM-urilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO