Eveniment

The Washington Times: Castelul Bran, un "chilipir" imobiliar de 77 mil. dolari

The Washington Times: Castelul Bran, un "chilipir" imobiliar de 77 mil. dolari
26.03.2007, 19:13 107

Renumitul Castel Bran este scos la vanzare pentru 77 mil. dolari (57,6 mil. euro), amplasarea constructiei la poalele umbroase ale Carpatilor facand din constructia medievala una dintre cele mai atragatoare oferte imobiliare romanesti, scrie cotidianul american The Washington Times. Devenit celebru in special datorita romanului "Dracula" scris de Bram Stoker, Castelul Bran este mai mult decat o simpla oferta imobiliara. Ziduri groase din piatra, foisoare cu tigla rosie, patru turnuri ce se inalta sinistru spre cer, un pasaj secret, tapiserii, brazi intunecosi ce inconjoara gradina interioara, destul de spatioasa pentru a gazdui taranii veniti cu tortele aprinse. "Castelul Bran a fost initial o fortareata construita de cavalerii teutoni in 1212", sta scris pe unul dintre afisele realizate de oficialitatile romane, care au folosit locatia ani de-a randul drept reper turistic. Castelul are o istorie lunga, marcata de asedii si intrigi de curte, si un prezent care nu dezminte existenta constructiei. Dupa ani de complicatii politice si juridice, descendentii familiei monarhice de Habsburg au reusit in 2006 sa recastige dreptul asupra medievalului castel. Noul proprietar este Dominic Habsburg, un arhitect din New York care intentioneaza sa vanda cladirea inapoi guvernului roman, care doreste sa o pastreze ca monument istoric, si nu ca parc de distractii.
O posibila achizitie a cladirii de catre Disney nu iese din discutie, mai mult, cei de la Starbucks ar putea de asemenea sa puna mana pe o astfel de locatie.
Cu toate acestea, descendentul familiei Habsburg, care a crescut in Castelul Bran inainte de a fi alungat de comunisti in 1948, negociaza cu localnicii dreptul de proprietate. Acesta s-a angajat sa faca ce e mai bine pentru familia sa si pentru cei care locuiesc in imprejurimile castelului. Inca nu a avut loc o vizionare a castelului de catre posibilii cumparatori, desi nu este exclus ca localnicii sa aranjeze buchete cu flori proaspete in incaperile castelului sau sa aprinda candelabrele cu lumanari pentru a face locatia mult mai atragatoare clientilor.
Castelul Bran nu este singura fortareata medievala scoasa la vanzare. Schloss Matzen, un castel cu 60 de camere din Alpii Tirolieni din 1167, e vandut pentru 6 mil. dolari. Mai este si Castelul Schwalenburg din Saxoni de Jos, Germania, care are o suprafata de 12.800 mp si o mica gradina zoologica. Pretul de pornire este 2,2 mil. dolari. Castelul lui Dracula, asa cum este recunoscut pe plan mondial Branul, este un chilipir.
Publicatia Forbes a realizat o lista a celor mai scumpe case din lume. Primul loc este adjudecat de recent construita cladire Updown Court, cu 103 de camere si peste 50 de acri suprafata, dar fara turnuri si pasaje secrete, si fara notorietatea Castelului Bran. Constructia este cotata la 138 mil. dolari, de doua ori mai mult decat cere printul de Habsburg pentru Castelul Bran.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO