Eveniment

Testarea în masă pentru COVID-19 pe modelul mai multor ţări din Europa nu este pe lista de acţiuni pentru România. Producător român de teste rapide: „Momentan, nu avem nicio comandă din partea statului“

Testarea în masă pentru COVID-19 pe modelul mai multor...

Autor: Georgiana Mihalache

06.12.2020, 11:04 1066

♦ Ţări ca Slovacia, Marea Britanie sau Austria testează în masă populaţia la nivel naţional sau în anumite oraşe pentru a depista cazurile fără simptome ♦ Testarea este gratuită, organizată de stat în mai multe puncte din oraşele vizate ♦ În ultimele patru zile, din 29 noiembrie până în 2 decembrie, România a testat sub 20.000 de cazuri zilnice, la jumătate din capacitatea maximă de testare.

Testarea în masă, indicată de specialişti ca o soluţie de a depista cazurile de COVID-19 fără simptome specifice noului virus, nu se află pe lista de acţiuni a statului român, deşi modelul din state precum Slovacia, Austria sau Marea Britanie a arătat că persoanele asimptomatice pot fi depistate prin teste rapide în doar câteva zeci de minute.

Dincolo de un comunicat de presă prin care Ministerul Sănătăţii a trecut responsabilitatea testării prin teste antigen în curtea medicilor, precizând că lucrează la o reglementare în acest sens, la nivel oficial testarea în masă nu reprezintă momentan o soluţie. Mai mult, Preşedintele Iohannis a declarat că „specialiştii“ nu sunt convinşi că o testare în masă ar fi concludentă. Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne, care gestionează criza sanitară, nu a răspuns întrebării ZF dacă există plan de testare în masă a populaţiei. La 6 decembrie, românii sunt îndemnaţi însă de partide şi de oficiali ai instituţiilor care gestionează situaţia COVID-19 în ţară să meargă la vot pentru alegerile parlamentare.

În ultimele zile, din 29 noiembrie până în 2 decembrie, numărul zilnic de probe prelucrate nu a depăşit 15.000-16.000 de teste, de trei ori mai puţin decât capacitatea maximă de testare din ţară.

Slovacia, o ţară cu o populaţie de 5,4 milioane de oameni, a testat într-un singur weekend jumătate din populaţia ţării, adică o capacitate de mărimea Bucureştiului, de exemplu, zona din România cu cele mai multe cazuri zilnice.

„În Slovacia au testat în două weekenduri cu teste rapide, care au o marjă de eroare mare. Poziţia Guvernului a fost că nu contează marja de eroare, pentru că şi dacă ar fi marja de eroare de 50%, tot vor fi prinse cazuri care altfel nu ar fi fost detectate“, spunea recent pentru ZF profesorul Răzvan Cherecheş, de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj.

 

Modelul Slovaciei, preluat şi de alte state

După modelul de testare în masă realizată de Slovacia, şi autorităţile austriece au organizat la începutul lunii decembrie o campanie de testare la nivelul capitalei Viena.

„Pentru a reduce cazurile de infecţie, este important să detectăm oamenii care au COVID-19, dar nu au simptome“, potrivit site-ului coronavirus.wien.gv.at, unde sunt oferite mai multe informaţii privind cum se fac programările pentru testare, ce reguli trebuie să respecte oamenii.

Participarea la testare este voluntară, se va realiza între 4 şi 13 decembrie, iar testele sunt de detectare a antigenelor de pe suprafaţa virusului, care implică o probă prelevată din nas sau gât. Răspunsul după testare vine în 15 minute, iar dacă rezultatul testului antigen este pozitiv, acesta va fi confirmat printr-un test PCR. Testul este finanţat din bugetul federal, fiind gratis pentru populaţie.

O testare în masă similară s-a făcut şi în oraşul britanic Liverpool, unul dintre cele mai afectate de infecţia cu COVID-19, la jumătatea lunii noiembrie. Rezultatul testării în masă a fost descoperirea a 700 de persoane fără simptome care aveau însă virusul şi îl puteau răspândi, potrivit BBC, care citează directorul Sănătăţii Publice din Anglia spunând că altfel decât prin testare în masă, cazurile pozitive nu ar fi fost detectate.

 

Producător român, fără comenzi

RomLab SRL şi Sintofarm SA, două companii locale care activează în domeniul distribuţiei şi fabricării de produse medicale, dezinfectanţi, medicamente, au anunţat că pot produce teste rapide pentru depistarea anticorpilor de COVID-19 în luna august, dar nu au primit nicio comandă din partea statului.

„Nu avem nicio comandă pentru teste din partea statului, momentan. Suntem în discuţii pentru export în Anglia, Italia, Nigeria. Având în vedere ţările care au început să testeze, am avea capacitatea, dar nu ţine de noi ca firmă privată această hotărâre“, a spus Ioana Sima, directorul general al RomLab.

Şi DDS Diagnostic, o companie românească înfiinţată în 2002, specia¬lizată în domeniul diagnosticului in vitro, a pus pe piaţă teste antigen de depistare a infecţiei cu COVID-19 în urma mai multor investiţii în propria unitate de producţie care au depăşit 200.000 de euro în ultimele luni. La începutul lunii noiembrie însă, compania nu avea nicio comandă din partea statului, testele antigen fiind cele folosite de ţările care au testat în masă populaţia.

 

►Numărul pacienţilor nou infectaţi cu COVID-19 a fost ieri de 7.661 de persoane, după ce în ultimele zile noile infectări se plasau sub 5.000 de cazuri zilnice. Zilele libere legale de 30 noiembrie şi 1 decembrie, legate de weekend, au făcut însă ca nivelul de testare să fie unul redus, laboratoarele lucrând doar teste venite de la direcţiile de sănătate publică.

►Astfel, în perioada zilelor libere, numărul de teste nu a depăşit 16.000 de probe lucrate zilnic, un nivel de aproape trei ori mai mic faţă de capacitatea României de testare.

►Numărul de teste realizate ieri a crescut până la 32.000 de probe, lucru care a dus la o creştere semnificativă şi la numărul de cazuri. Rata mortalităţii rămâne la un nivel ridicat, ieri fiind raportate 211 decese. În secţiile de terapie intensivă sunt 1.252 de pacienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO