Eveniment

Termoelectrica: trei oferte selectate pentru creditul de 190 mil. euro

02.09.2004, 00:00 23

Ofertele depuse de catre banca ING, consortiul format din bancile Citibank si Deutsche Bank, respectiv consortiul Raiffeisen - Alpha Bank - Calyon, au fost selectate pe lista scurta a licitatiei pentru acordarea unui credit de 190 mil. euro catre Termoelectrica, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate afacerii.
Marile banci de investitii sunt puternic interesate sa acorde aceasta finantare societatii, care se confrunta cu o situatie financiara deosebit de grea, deoarece statul garanteaza integral creditul.
Castigatorul licitatiei va fi desemnat in cursul zilei de astazi din randul celor trei, mai spun sursele citate.
Producatorul de energie termica si electrica a primit in total oferte de finantare din partea a opt banci si consortii bancare: Citibank - Deutsche Bank (care au avansat doua oferte - subscris integral si credit sindicalizat), Raiffeisen Bank - Alpha Bank - Calyon (o oferta de credit sindicalizat), ING (oferta pe cont propriu pentru credit subscris integral), JP Morgan - ABN Amro, consortiul ING - Bank of Austria Creditanstalt (cu doua oferte - subscris si sindicalizat), Credit Suisse First Boston, Mizuho Bank, respectiv Depfa Bank.
Termoelectrica doreste o rambursare a creditului pe o perioada de cinci ani, cu o perioada de gratie de doi ani. Banii obtinuti urmeaza sa fie folositi pentru plata unui imprumut acordat de catre stat in luna martie, ce a fost folosit la rambursarea unei alte datorii a companiei - emisiunea de obligatiuni din 2001. Emisiunea de obligatiuni a fost lansata de Termoelectrica, in valoare de 150 mil.euro, a beneficiat tot de garantia statului si era destinata finantarii importurilor de titei, pacura, carbune energetic si gaze naturale. Titlurile au ajuns la scadenta in luna iunie a acestui an, iar Termoelectrica, care nu avea banii,  le-a rambursat dintr-un imprumut in valoare de 6.700 miliarde lei (163 milioane de euro) acordat de statul roman. Pentru a-si plati datoria la stat, compania va imprumuta 190 mil. euro, diferenta de peste 25 mil. euro urmand sa fie folosita la finantarea importurilor de combustibili necesari pe perioada iernii.
Compania este intr-o situatie financiara foarte dificila, fiind in mod repetat sustinuta de catre stat cu garantii pentru a-si asigura resursele financiare necesare in special pentru achizitia de gaze, pacura sau carbuni.
Termoelectrica are de achitat la banci in acest an rate in valoare de circa 10.000 miliarde lei (244 mil. euro), valoare situata peste cifra de afaceri realizata anul trecut de peste 8.300 miliarde lei (202 milioane euro), potrivit raportului administratorilor, citat de Mediafax.
Mai mult, Finantele au rambursat deja in prima parte a anului sume de peste o jumatate de miliard de dolari in contul unor obligatii de plata ale Termoelectrica.
Compania inregistra la finalul anului trecut pierderi istorice de 266 milioane de euro si creante de 11.000 miliarde de lei (peste 270 milioane de euro). Datoriile companiei depaseau un miliard de euro la aceeasi data, potrivit raportului administratorilor.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO