Eveniment

Terasele se deschid luni, dar patronii ies pe pierdere

Terasele se deschid luni, dar patronii ies pe pierdere

Autor: Adelina Mihai

01.06.2020, 09:17 77

Proprietarii de restaurante cu terase deschid astăzi uşile clienţilor, dar ies pe pierdere. Unele terase au deja prima zi plină de rezervări, însă prognozele meteo s-ar putea să le dea planurile peste cap.

Un patron de restaurante, Dragoş Petrescu, deschide luni terasele unor restaurante din lanţul pe care îl deţine, dar ştie că nu va face profit.

„Că nu se pune problema să facă profit având, eu ştiu, dintr-o terasă poţi să foloseşti maxim 50% din capacitate, oricât de bine te-ai organiza, iar terasele de obicei reprezintă 30 - 40% din totalul capacităţii de vânzare, adică de număr de locuri. Deci tu deschizi cu 20% din capacitate, foloseşti bucătăria, e un cost, nu este un profit. În prima zi de la redeschiderea teraselor, toate locurile la restaurantele antreprenorului sunt rezervate”, a spus Dragoş Petrescu, patronul lanţului de restaurante CityGrill.

Dar vremea rea prognozată în următoarele zile s-ar putea să schimbe situaţia, deoarece clienţii teraselor nu mai au alternativa intrării în restaurant dacă plouă. Oricum, cele două săptămâni de stare de alertă cu reguli stricte de ieşire în oraş reprezintă o tranziţie către noua normalitate.

„Cred că va fi o zonă-tampon către normalitate, în care oamenii vor fi responsabili. Şi mai degrabă clienţii vor regulariza. Adică cererea lor şi nivelul lor de încredere vor face presiune pe operatorii de restaurante, nu statul sau organele de control ale statului”, a spus Petrescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO