Eveniment

Teodorovici: OUG 114 este actul normativ cel mai curajos şi îndrăzneţ de la Revoluţie încoace

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici: Cei care critică Ordonanţa 114 sunt nişte măscărici

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici: Cei care critică Ordonanţa 114 sunt nişte măscărici

Autor: Iulian Anghel

26.02.2019, 00:05 831

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat ieri că în această săptămână va avea discuţii cu toate ministerele pe marginea OUG 114,  pentru că este, spune ea, dispusă să dea dovadă de „flexibilitate”.

Ministrul finanţelor Eugen Teodorovici a susţinut ieri la o dezbatere în Parlament pe marginea Ordonanţei de Urgenţă 114/2018 că suntem în prezenţa celui mai „curajos şi îndrăzneţ” act normativ din domeniul fiscal adoptat de la Revoluţie încoace. „Acum două săptămâni, vă vorbeam de viziunea noastră pentru România anului 2019. Ordonanţa 114 porneşte de la această viziune şi pune în practică următoarele soluţii: susţine autori­tăţile locale, am creat fondul de alocare şi investiţii.

Al doilea aspect, ordo­nanţa susţine do­meniul construcţiilor. Noi nu ne limităm doar la a da declaraţii în media, am crescut salariul în construcţii la 3.000 de lei. Ordonanţa 114 susţine dezvoltarea patri­mo­niului”, a susţinut Teodorovici, potrivit Mediafax. Pre­mierul Viorica Dăn­cilă a anunţat tot ieri că în această săptă­mână va avea discuţii cu toate ministerele pe mar­ginea OUG 114  pentru că este, spune ea, dispusă să dea dovadă de „flexibilitate”.

Piaţa aşteaptă abrogarea sau măcar modificarea ordonanţei care a creat atâta frustrare. Deocamdată însă ce se anunţă este mai degrabă rău. Auto­ritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a propus la finele săptămânii trecute modificarea tarifelor practicate de companiile de distribuţie a energiei electrice, de la 1 martie, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114 pentru companiile din energie.

Consumatorii ar urma să plătească, practic, taxa, după majorarea tarifelor cu aproxi­mativ 2,5%. Ieri ANRE a precizat însă că tarifele noi de la 1 martie nu se aplică populaţiei, ceea ce înseamnă că povara va rămâne pe umerii con­sumatorilor in­dus­triali. Or acest lucru înseamnă, practic, că guvernul a ma­jorat o taxă pentru toţi agenţii eco­no­mici, lucru pe care nu l-a anunţat înain­te. Dar minis­trul de re­sort susţine în conti­nua­re or­do­nanţa, iar ieri i-a numit „măs­cărici” pe parlamentarii opoziţiei care o contestau.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO