Eveniment

Tensiuni internaţionale: SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie critică programul nuclear iranian. Aministraţia de la Teheran respinge acuzaţiile

Tensiuni internaţionale: SUA, Franţa, Germania şi...

Autor: Mihai Draghici

01.11.2021, 14:41 69

Statele Unite, Franţa, Germania şi Marea Britanie au criticat, în cadrul unei declaraţii comune adoptate la summitul G20, acţiunile "provocatoare" ale Iranului în domeniul nuclear, însă Administraţia de la Teheran a respins imediat acuzaţiile, reafirmând că programul atomic are scopuri civile.

"Exprimăm preocupări privind ritmul accelerat al măsurilor provocatoare aplicate de Iran în domeniul nuclear", au transmis Statele Unite, Franţa, Germania şi Marea Britanie într-o declaraţie comună adoptată cu ocazia summitului Grupului naţiunilor dezvoltate şi emergente. Cele patru ţări occidentale au denunţat în special activităţile iraniene de purificare a uraniului.

Administraţia islamistă de la Teheran a respins imediat acuzaţiile. "Producţia de uraniu îmbogăţit are scopuri paşnice, fiind destinată uzului civil", a declarat luni Said Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, citat de cotidianul Le Figaro. "Poziţiile Occidentului nu corespund realităţii şi nu vor aduce rezultate constructive", a subliniat oficialul iranian.

Iranul a anunţat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. "Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie", a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO