Eveniment

Tensiune pe piaţa muncii: salariile şi-au revenit la nivelul de dinainte de pandemie în majoritatea domeniilor. Oana Tufăroiu, Humangest: „Salariile vor continua să crească anul acesta. Este pentru prima dată când majorările de salarii nu sunt corelate cu creşterea salariului minim“

Tensiune pe piaţa muncii: salariile şi-au revenit la...

Autor: Adelina Mihai

18.06.2021, 16:43 2212

Salariile angajaţilor din majoritatea sectoarelor de activitate au depăşit în luna aprilie 2021 nivelul din aprilie 2019, semn că piaţa muncii şi-a revenit şi companiile au reluat angajările. Anul trecut în aprilie, salariile angajaţilor din domenii precum auto, mobilă, hoteluri şi restaurante au scăzut cu valori cuprinse între 20 şi 30% faţă de perioada similară din 2019, după ce multe firme şi-au întrerupt activitatea în lockdown.

Spre exemplu, în aprilie 2019, un angajat din fabricarea de autovehicule avea un salariu mediu de 3.300 de lei net pe lună, iar în aprilie 2020 nivelul a scăzut la mai puţin de 2.700 de lei net pe lună (-18%). În 2021, salariul mediu din acest sector a ajuns la peste 3.800 de lei net, cu 18% mai mult decât în 2019 şi cu 44% mai mult decât în 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

„Salariile vor creşte în continuare, nu doar în auto. Exis­tă o presiune ge­nerică pentru creş­terile de sa­la­rii în in­dus­trie, deficitul de forţă de muncă îi forţează pe angajatori să îşi re­vizuiască pro­ce­sele şi pe partea de sa­larii. În plus, este primul an în care creşterile de sa­larii nu sunt  legate de creş­terea salariului minim, pentru că nu s-a modificat prea mult, ceea ce este bine“, a explicat Oana Tufăroiu, managing di­rec­tor la firma de recrutare şi în­chiriere de forţă de muncă în regim temporar Humangest.

Într-adevăr, în 2021 salariul minim a crescut cu numai 3% (până la 2.300 de lei brut, respectiv 1.386 de lei net), după ce în anii anteriori creşterile sa­la­riului minim depăşeau şi 10% de la an la an.

În hoteluri şi restaurante, unul dintre cele mai afectate sectoare din cauza pandemiei, salariile din aprilie 2021 au crescut cu 34%  faţă de aprilie 2020 (până la aproape 1.800 de lei net), dar sunt în continuare cu 2% sub nivelul salariului mediu din 2019.  Şi în domeniul transporturilor aeriene salariile sunt încă cu 17% sub nivelul din 2019.

„Cred că adevărata revenire din HoReCa se va resimţi în iulie. Anul acesta vom avea o activitate mai mare pe zona de recrutare faţă de 2019, pentru că sunt foarte multe plecări în străinătate, se resimte acest fenomen imediat ce o ţară anunţă eliminarea restricţiilor“, a mai spus Oana Tufăroiu.

Şomajul tehnic, încasările mai mici ale firmelor, întreruperea sau încetarea activităţii în unele companii şi plata parţială a salariilor au fost cauzele pentru care salariul mediu a scăzut în aprilie 2020.

„În luna aprilie 2020 s-au înregistrat cele mai scăzute niveluri ale câştigurilor salariale din cursul anului 2020 şi până în prezent. (...)În cursul anului 2020, în activităţile economice  analizate nu a fost întreruptă activitatea în mod continuu, ci au fost agenţi economici care au continuat

să-şi desfăşoare activitatea economică (chiar şi într-o proporţie mai mică) ori să încaseze sume pentru şomajul tehnic (pentru anumite perioade de timp). În plus, creşterile câştigurilor salariale înregistrate în ultimile două luni (martie-aprilie 2021) au fost influenţate şi de primele ocazionale acordate ori drepturile în natură (ca  regulă acordate în această perioadă a anului, având în vedere sărbătorile Pascale)“, au transmis reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică la solicitarea ZF.

În ceea ce priveşte salariul mediu pe economie, acesta a ajuns la valoarea de 3.561 de lei net în 2021, în creştere cu 12% faţă de perioada similară din 2020 şi este cu 14% mai mare decât nivelul înregistrat în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO