Eveniment

Teatrul Naţional s-a redeschis după o investiţie de peste 300 mil. lei

Noul Teatru Naţional I.L. Caragiale are şapte săli care pot găzdui seară de seară peste 2.300 de spectatori

Noul Teatru Naţional I.L. Caragiale are şapte săli care pot găzdui seară de seară peste 2.300 de spectatori

Autor: Iulian Anghel

20.04.2015, 00:07 2486

Investiţia pentru care în buget au fost alocaţi 333 de milioane de lei pe parcursul a cinci ani (2011 – 2015) este una enormă în raport cu bugetul infim alocat anual Ministerului Culturii prin legea bugetului, între 500 şi 600 de milioane de lei anual. Cu aceşti bani, Ministerul Culturii trebuie să finanţeze toate nevoile instituţiilor de cultură din ţară care îi sunt în coordonare.

I.L. Caragiale este singurul teatru bucureştean care este susţinut din bugetul de stat şi nu din bugetul local. Nu poate fi vorba ca, strict contabil, Teatrul Naţional să recupereze vreodată investiţia, pentru că teatrele nu-şi acoperă din venituri decât maximum 10% din cheltuieli. Pe lângă Teatrul Naţional finanţat de Ministerul Culturii, Bucureştiul mai are 11 teatre finanţate din bugetul Primăriei Generale a municipiului. În total, primăria generală alocă sponsorizării teatrelor în medie 140 de milioane de lei anual.

Teatrul pentru copii Ion Creangă primeşte cele mai multe subvenţii în raport cu veniturile întrucât îşi acoperă din vânzarea biletelor doar 3% din cheltuielile anuale de 16,4 milioane de lei. La limita superioară, Teatrul Odeon acoperă din vânzarea biletelor 12% din cheltuielile de 7,3 mil. lei anual. Celelalte teatre vând bilete care acoperă sub 10% din cheltuieli – după cum reiese din bugetul aprobat al Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti pentru 2015.

Toate instituţiile de acest fel din lume sunt subvenţionate, dar ce lipseşte administraţiei româneşti este o politică de susţinere a culturii şi din alte surse, precum sponsorizări private. Pentru că din bugetul de subvenţii aprobat de municipalitatea Bucureşti nu reiese că instituţiile de cultură din Capitală au şi alte surse de finanţare în afara subvenţiilor şi a veniturilor proprii (bânzări de bilete, în principal).

Actualul Teatrul Naţional din Bucureşti, cu sediul în Piaţa Universităţii, a fost construit în 1973. În 2005 s-a decis reabilitarea clădirii, costurile totale ale reabilitării fiind estimate la 65 mil. euro. Reconstrucţia a început în 2011.

Contractul de reabilitare şi extindere a TNB a fost câştigat de consorţiul format din Aedificia Carpaţi, companie controlată de omul de afaceri Petre Badea, şi Romtest Electronic, deţinută de omul de afaceri Ion Tudoran. Consorţiul a avut singura ofertă care a îndeplinit condiţiile tehnice pentru participarea la licitaţie, care a fost contestată de competitori, fără succes.

Reabilitarea TNB a a urmărit, spun arhitecţii, modelul Teatrului Barbican Hall din Londra, urmând să fie transformată într-un centru cultural care să fie deschis de dimineaţa până seara târziu. Potrivit proiectului iniţial, numărul locurilor în sălile de spectacol urma să fie aproape dublu, de la 1.720 la peste 3.100. Săptămâna trecută, directorul teatrului, Ion Caramitru, a vorbit despre obligaţia conducerii teatrului de a acoperi seară de seară 2.300 de locuri, însă nu au fost date deocamdată prea multe detalii tehnice.

TNB are şapte săli de spectacol şi, potrivit instituţiei, cu o medie de 50 reprezentaţii şi peste 10.000 de spectatori pe lună, Teatrul Naţional este cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.

Intrarea în Sala Mare a Teatrului Naţional inaugurată sâmbătă seara. Sala Mare are acum 1.155 de locuri faţă de 950 cât avea înainte de renovare

Intrarea în Sala Mare a Teatrului Naţional inaugurată sâmbătă seara. Sala Mare are acum 1.155 de locuri faţă de 950 cât avea înainte de renovare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO