Eveniment

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat demisia lui Ludovic Orban, care era deja demis de parlament

Teatru continuu: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat...

Autor: Răzvan Botea

26.02.2020, 00:03 568

Premierul demis de parlament Ludovic Orban şi-a dat demisia şi din poziţia de şef interimar al guvernului, anunţ care a fost făcut nu de el, ci de preşedintele Klaus Iohannis, demers ce aminteşte de practica frecventă din timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu, care anunţa public ce fac guvernul şi prim-ministrul.

După un mandat de doar 4 luni, premierul Ludovic Orban, demis anterior prin moţiune de cenzură, şi-a depus mandatul pe care îl deţinea interimar. Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă.

„În acestă seară domnul Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivaţia este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităţilor comune din Cameră şi Senat prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunţe asupra propunerii de guvern. Acestea s-au epuizat fără să se fi votat. În esenţă, se datorează această situaţie PSD, care a boicotat şedinţa de ieri (luni - n.red.), nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj“, a afirmat Klaus Iohannis, marţi seara, la Palatul Cotroceni, citat de Mediafax.

Preşedintele Iohannis nu s-a pronunţat asupra unei posibile viitoare desemnări şi a mai spus că astăzi va chema partidele la consultări şi în jurul orei 20:00 va anunţa public concluzia la care a ajuns.

“Varianta optimă pe care o văd eu o veţi afla imediat după ce mă hotărăsc (...) Voi convoca consultări cu partidele parlamentare, consultări care vor începe mâine la ora 16:00 şi se vor termina tot mâine, în jurul orei 20:00. Apoi voi veni în faţa naţiunii şi voi face o declaraţie prin care informez ce s-a discutat şi care sunt concluziile mele”, a mai declarat Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO