Eveniment

Teama de gripa aviara schimba obiceiurile de consum ale romanilor

19.10.2005, 22:18 35

Dupa confirmarea aparitiei virusului gripei aviare, romanii au inceput sa se fereasca sa mai cumpere carne de pasare, preferand in schimb carnea de porc, vita sau peste.

Vanzarile de carne de pasare au inregistrat in ultima saptamana o scadere medie de circa 10% in marile retele comerciale, dupa ce declinul ajunsese pana la 15% imediat dupa aparitia primelor suspiciuni de gripa aviara in Romania, sustin reprezentantii mai multor companii de profil.

"In perioada imediat urmatoare acestor zvonuri, carnea de pasare a scazut cu 15%. Zilele acestea insa vanzarile au coborat cu numai 10%", afirma Andreea Mihai, director de comunicare al hypermarketurilor Carrefour.

Ea remarca in schimb un avans de 12% al vanzarilor de peste, de 10% in cazul carnii de vita, respectiv de 9% la carnea de porc.

"Scaderile inregistrate sunt de 10% (la carnea de pasare - n.r.), dar au crescut in acelasi timp cererile pentru carnea de porc si vita", sustine si directorul de comunicare al retelei Metro Cash & Carry Romania, Delia Nica.

Pe de alta parte, Nica arata ca pentru comertul cu oua nu au fost consemnate scaderi, ci chiar o usoara crestere. O evolutie similara a fost raportata si in supermarketurile retelei Artima, prezenta exclusiv in zona Transilvaniei si a Banatului, unde vanzarile de oua au urcat cu 30%.

Potrivit directorului de achizitii si marketing al Artima, Radu Silaghi, carnea de pasare congelata s-a vandut cu 20% mai bine in ultimele doua saptamani comparativ cu perioada similara a lunii anterioare, in vreme ce vanzarile de carne de pasare necongelata (pui intregi) s-au redus cu 5%.

De asemenea, incasarile realizate de lantul de supermarketuri din parti anatomice de pasare s-au diminuat cu 9%.

Un usor declin in volum al vanzarilor de carne proaspata de pasare a avut loc si in magazinele Selgros Cash & Carry.

"Momentan, magazinele noastre nu inregistreaza modificari deosebite in volumele de vanzari de carne de pasare. Se poate observa o scadere foarte usoara in ceea ce priveste carnea proaspata de pui", spune Antoneta Gales, purtatorul de cuvant al companiei, membra a grupului german de comert Rewe.

Selgros Cash & Carry se adreseaza in special clientilor profesionisti, fie revanzatori, fie consumatori mari (hoteluri, restaurante etc.), iar acestia continua deocamdata sa se aprovizioneze in acelasi ritm, adauga Gales.

Ea mentioneaza insa faptul ca a crescut interesul clientilor referitor la provenienta carnii.

In privinta unei eventuale reorientari a preferintelor consumatorilor catre produse importate, in detrimentul celor autohtone, cei mai multi reprezentanti ai retelelor de magazine sustin ca acest lucru nu s-a intamplat.

"Deocamdata este prea devreme pentru a face scenarii. Ce se va intampla depinde de evolutia situatiei in urmatoarele zile. Cert este ca pana la ora actuala, nu s-au inregistrat scaderi ale vanzarilor la carnea de pasare sau la oua de provenienta autohtona", declara Catalin Bardas, director de achizitii al lantului de magazine de tip discounter miniMax Discount.

Desi afirma in unanimitate ca este dificil de facut previziuni pentru evolutia viitoare a pietei, unii comercianti includ pe lista efectelor posibile ale situatiei actuale si scaderea pretului la carnea de pasare.

"In urma limitarii exportului de carne de pasare, se creeaza implicit o supraproductie, dar si din cauza scaderii consumului se va observa o scadere a pretului la carnea de pasare", spune directorul de comunicare al Metro.

Conform unor declaratii recente ale reprezentantilor Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, cererea pentru carnea de pasare a scazut in ultima perioada, insa inca nu s-a diminuat productia.

Totusi, crescatorii de pasari au solicitat sprijin din partea statului pentru a evita un colaps al sectorului avicol inainte de a avea probleme cu virusul aviar.



Hoffmann la Roche a vandut Tamiflu in 7 zile cat tot anul trecut

Compania farmaceutica Hoffmann - La Roche a inregistrat in decurs de o saptamana vanzari cat cele aferente intreg anului trecut pentru medicamentul Tamiflu, destinat tratamentului gripei. "Vanzarile medicamentului Tamiflu in farmacii au crescut de circa 5 ori fata de perioada similara a anului trecut. Intr-o saptamana, cererile de Tamiflu au depasit intregul consum din sezonul trecut", a declarat Dan Zamonea, directorul general al filialei romanesti a companiei elvetiene, fara a preciza cuantumul vanzarilor. Hoffmann - La Roche detine a doua pozitie in topul companiilor farmaceutice de pe piata romaneasca, consemnand vanzari totale de aproximativ 81 de milioane de euro in perioada iulie 2004 - iunie 2005, si o cota de piata de 6,7% la finele lunii iunie, potrivit datelor Cegedim, citate de Mediafax. "Achizitionarea de Tamiflu pentru stocul de reactie rapida in caz de pandemie, masura la care au recurs majoritatea tarilor europene, este obiectul unui contract direct intre guvern si compania producatoare, de aceea nu se inregistreaza ca vanzari ale filialei locale", a mai spus Zamonea. Tamiflu este unul dintre cele doua tratamente luate in considerare in cazul tratamentului gripei aviare. Competitorul Tamiflu este medicamentul Relenza, produs de britanicii de la GlaxoSmithKline. GSK a anuntat recent ca intentioneaza sa introduca Relenza si pe piata romaneasca, in decursul urmatoarelor saptamani. In 2004, grupul Roche a obtinut la nivel international vanzari totale de aproximativ 20 de miliarde de euro si un profit de aproximativ 4,3 miliarde de euro. Principalii competitori ai companiei pe piata romaneasca sunt Pfizer, GlaxoSmithKline sau Novartis. (Alexandru Cerchez)



Europa se confrunta cu sosirea gripei aviare

Acesta a fost titlul articolului de fond al cotidianul francez Le Figaro care prezinta pe o jumatate de pagina situatia din Romania. Cu 11 zile in urma, autoritatile romane au demarat actiunile de combatere a virusului gripei aviare, relateaza cotidianul. La inceputul lui octombrie, au fost trimise spre laborator mai multe probe biologice, iar sambata trecuta a fost dat si verdictul. "Virusul descoperit la una dintre pasarile gasite moarte in satul Ceamurlia corespunde tipului A (H5N1), iar profilul sau genetic, asemanator cu germenii descoperiti in Turcia si Asia Centrala, este patogen", a explicat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii. Inca dinainte de confirmarea virusului, autoritatile de la Bucuresti au facut numeroase demersuri pentru a stopa raspandirea acestuia. Ei au ordonat, saptamana trecuta, incendierea a 20.000 de pasari din satul Ceamurlia. De asemenea, toti locuitorii satului respectiv au fost vaccinati impotriva virusului gripal, chiar daca acest vaccin este considerat, de specialisti, ineficient contra virusului de tip A (H5N1). Fortele de ordine, care s-au ocupat de incinerarea pasarilor, au fost, in schimb, vaccinati cu Tamiflu, impotriva gripei aviare. Locuitorii din Ceamurlia nu au voie sa se ocupe de cultivarea terenurilor pe care le detin. Acest lucru reprezinta o grea lovitura pentru oamenii din Ceamurlia, pentru care agricultura este principala, daca nu singura sursa de hrana. Autoritatile romane spera, totusi, sa elimine acest virus in cel mai scurt timp. Rezultatele intarzie, insa, sa apara, conchide cotidianul francez. Presa straina a acordat spatii largi aparitiei virusului gripei aviare, iar faptul ca Grecia s-a alaturat Turciei si Romaniei pe lista tarilor afectate va inmulti relatarile legate de acest subiect. (Alina Vasilca)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO