Eveniment

De la teama de boală la teama de criză: Prudenţa a devenit cuvântul de ordine în România ultimelor 48 de ore. Primele efecte încep să se simtă: transportul internaţional suferă, iar traficul în magazine scade

De la teama de boală la teama de criză: Prudenţa a...

Autor: Miruna Diaconu

11.03.2020, 01:05 3380

Din vremuri uitate evenimentele nu s-au precipitat ca acum: băncile, administraţia, companiile fac recomandări peste recomandări

 

Nou val de închideri ale instituţiilor

Cea mai mare universitate din ţară, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, a decis suspendarea cursurilor în perioada 11-22 martie. Purtătorul de cuvânt al universităţii a declarat că se recomandă desfăşurarea online a cursurilor, iar unde nu se va putea, cursurile se vor recupera, conform Mediafax.

Direcţia Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule îşi modifică activitatea începând de miercuri, potrivit secretarului de stat în MAI, Bogdan Despescu. „La nivelul Direcţiei Regim Permise şi Înmatriculări Vehicule, măsura fiind aceea ca examinările, preschimbările, eliberările de documente să se facă urmare a programărilor online“, a spus Bogdan Despescu, citat de Mediafax. Această măsura este valabilă şi pentru Direcţia de Paşapoarte (foto).

Agenţia Naţională de Integritate îşi suspendă activităţile de relaţii cu publicul. Activitatea de relaţii cu publicul se va realiza doar prin telefon sau corespondenţă electronică, conform Mediafax.

 

Băncile recomandă:

Să se folosească în această perioadă cu precădere mijloacele de plată la distanţă (aplicaţii online şi mobile banking), carduri sau alte metode de tip contactless pentru plata bunurilor şi serviciilor în magazine, precum şi plăţi securizate pentru cumpărăturile online.

Metodele de plată la distanţă sau contactless, igienice şi la îndemâna oricarui consumator, sunt extrem de eficiente în prevenirea contaminării cu virusuri sau bacterii, fiind de altfel şi extrem de sigure din punctul de vedere al utilizării, în sensul că în cazul pierderii acestora nu se pierd banii din conturile care le alimentează.

În cazul în care sunt necesare vizite în agenţiile bancare, să păstreze o distanţă sigură, de cel puţin un metru, faţă de alte persoane, indiferent că sunt clienţi sau personal al băncii.

 

ANAF recomandă interacţiunea la distanţă:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală recomandă contribuabililor să îşi plătească datoriile online, agenţia punând la dispoziţie mai multe mijloace de comunicare.

Românii sunt sfătuiţi de ANAF să îşi plătească obligaţiile fiscale prin intermediul metodelor de comunicare la distanţă. Pentru depunerea declaraţiilor fiscale sunt puse la dispoziţie serviciile electronice oferite de ANAF. Momentan, declaraţiile fiscale nu se pot transmite electronic, însă pot fi trimise de contribuabili prin fax sau servicii de curierat. Pentru efectuarea plăţilor, terţii pun la dispoziţie serviciile de internet banking şi site-ul www.ghiseul.ro, scrie Mediafax.

 

Băsescu: „România ar putea avea nevoie de ajutorul FMI“

Traian Băsescu (foto), europarlamentar, spune că România nu este mai pregătită de o criză decât a fost în 2008 şi ar putea avea nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional şi al Băncii Mondiale.

Prezent la emisiunea Mediafax Live, Traian Băsescu a spus:„Din păcate, România nu e mai pregătită decât în 2008, ci la fel de îndatorată şi cu angajamente de creşteri de cheltuieli la fel de mari“.

Astfel, ritmul programat de majorarea alocaţiilor pentru copii şi a pensiilor cu 40% nu ar putea fi respectat, spune fostul preşedinte.

„În conjunctura acestei crize pe sănătate nu aş lua în seamă niciun parametru economic. Epidemia înseamnă pierderi de vieţi omeneşti şi pierderi economice mult mai mari decât o carantină severă, care pentru moment ar stopa o parte din producţia industrială, o parte din servicii, dar ar preveni o epidemie de mari proporţii - o epidemie de mari proporţii cu certitudine ar aduce economiei pagube mult mai mari. Acum nu m-aş uita la niciun parametru economic, ci la diminuarea dimensiunii epidemiei“.

 

Scăderea economică în România este o certitudine: Măsurile care trebuie luate acum, fiscale şi monetare, trebuie să împiedice intrarea României într-o recesiune, căderea veniturilor bugetare, majorarea taxelor, reintrarea firmelor în insolvenţă şi, în final, tăierea salariilor. Băncile trebuie să ofere de pe acum reeşalonarea împrumuturilor, statul să ofere credite fiscale celor care îşi plătesc datoriile, care fac acum investiţii, care nu dau oameni afară sau angajează alţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO