Eveniment

Taxa auto, la un pas de aplicare

24.01.2008, 18:11 20

Modificarile privind taxa de poluare auto vor fi promovate prin Ordonanta de Urgenta in urmatoarea sedinta de guvern, a declarat ieri ministrul finantelor Varujan Vosganian.
"Acesta va fi un prim pas pentru suspendarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, suspendarea totala urmand a avea loc in momentul in care Parlamentul va aproba acest act normativ", a mai spus ministrul.
Vosganian i-a informat ieri pe membrii guvernului ca oficialii europeni au acceptat varianta autoritatilor, iar Laszlo Kovacs, comisarul european pentru taxe si impozite, a transmis felicitari guvernului in legatura cu proiectul privind modificarea taxei de poluare auto. Astfel, valoarea taxei de prima inmatriculare va creste chiar si de aproape trei ori in cazul masinilor noi, urmand sa scada proportional cu vechimea, in cazul autovehiculelor cu aceeasi cilindree si incadrate in aceeasi norma de poluare Euro.
De exemplu, daca taxa actuala pentru o masina noua cu norma de poluare Euro 4 si cu cilindree de 1.400 - 1600 de centimetri cubi este de putin peste o suta de euro, in noua formula pe care Executivul a propus-o Comisiei aceasta creste pana la mai mult de 400 de euro. In prezent, pentru inmatricularea unui autoturism Logan nou cu o capacitate cilindrica de 1.400 de centimetri cubi, taxa este de 160 de euro.
In acelasi timp, taxa scade odata cu vechimea masinii, ajungand ca acelasi automobil, dar vechi de doi ani, sa fie taxat cu o suma mai mica cu 15%.
In cazul unei masini noi Euro 4 cu motor de 1.600 de centimetri cubi, taxa de prima inmatriculare va fi de circa 460 de euro, urmand sa scada progresiv in functie de vechimea masinii. O masina de acelasi tip si cu motorizare de peste 1.900 de centimetri cubi va fi inmatriculata pentru o suma ce se apropie de o mie de euro.

Plangere la CE
Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Omului APDO Lider i-a trimis ieri comisarului european Kovacs Laszlo o plangere indreptata impotriva statului roman, pe tema taxei de prima inmatriculare. "Reprezentantii romani s-au prezentat cu o noua propunere de modificare a acestei taxe, incercand sa induca in eroare oficialii europeni prin simpla schimbare a denumirii ei in taxa de mediu si modificarea usoara a cuantumului sumelor, nemodificand modul de aplicare, care ramane contradictoriu cu dreptul comunitar", a declarat avocatul Daniel Salcudean, care reprezinta APDO in acest caz. Acesta a spus ca taxa este discriminatorie si ca exista un interes direct al premierului roman in mentinerea ei. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO