Eveniment

Tatiana Toader, noul vicepreşedinte CSM: Consiliul trebuie să iasă din atitudinea defensivă. Sunt necesare noi strategii de comunicare

(sursă foto: inquamphotos.com)

(sursă foto: inquamphotos.com)

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

10.12.2019, 17:05 64

Procurorul Tatiana Toader, aleasă vicepreşedinte al CSM în şedinţa de marţi, arată, în proiectul de management, că sunt necesare noi strategii de comunicare la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), precizând că instituţia trebuie să iasă din atitudinea defensivă.

„În mod esenţial, pe planul comunicării, Consiliul trebuie să iasă din atitudinea defensivă şi să exercite un rol activ în vederea creşterii încrederii în sistemul judiciar. Prin elaborarea şi, apoi, prin punerea în aplicare a noii Strategii de comunicare în cadrul sistemului judiciar (...), Consiliul va dobândi un astfel de rol activ”, se arată în Proiectul de management al procurorului.

Conform sursei citate, Consiliul trebuie să aibă reacţii prompte şi adecvate în toate situaţiile în care se constată că „prin discursul public s-au depăşit limitele libertăţii de exprimare, prin încălcarea independenţei sistemului judiciar şi a principiului separării puterilor în stat”.

„Cu toate acestea, echilibrul în aceste reacţii este unul esenţial, pentru că, în caz contrar, acest instrument de garantare a independenţei se poate transforma în reversul său sau într-un simplu demers retoric. (...) Consiliul Superior al Magistraturii va trebui ca, în mod permanent, să reacţioneze prin modul de comunicare publică la încercările de vulnerabilizare externă a sistemului prin generalizarea atitudinilor sau conduitelor izolate contrare statutului ale unor magistraţi şi să dezavueze orice manifestare lipsită de fundament din spaţiul public împotriva sistemului judiciar sau a membrilor săi”, conform proiectului magistratului.

Mai mult, Toader spune că o comunicarea între membrii Consiliului Superior al Magistraturii presupune o renunţare la orgoliile personale, „la punerea sub semnul întrebării a oricărui demers individual, consolidarea deprinderii de a lucra împreună, în scopul comun al coeziunii interne”.

„O astfel de coeziune între membri nu înseamnă renunţarea la expunerea argumentelor care pot fi diferite, ci un dialog eficient, care implică întotdeauna ascultarea reală în cadrul dialogului, acceptarea ideii că şi propunerea celuilalt poate fi viabilă şi identificarea celei mai bune soluţii”, se mai arată în documentul citat.

Procurorul Tatiana Toader a fost ales, marţi, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, în cadrul şedinţei de plen. Votul pentru preşedinte a fost amânat pentru o dată ulterioară, după ce propunerea judecătorilor, Nicoleta Ţînţ, a primit paritate de voturi.

Astfel, deşi s-a votat de două ori, votul pentru Ţînţ a fost anulat, după ce au fost înregistrate nouă voturi „pentru”, nouă „împotrivă” şi unul nul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO