Eveniment

Ţările cel mai vulnerabile în faţa dolarului puternic

Ţările cel mai vulnerabile în faţa dolarului puternic

Autor: Catalina Apostoiu

12.12.2016, 00:03 1219

Datoriile denominate în dolari şi deficitele de cont curent fac ca Brazilia, Chile, Egipt, Indonezia, Nigeria, Africa de Sud, Turcia şi Venezuela să fie ţările cu cea mai mare vulnerabilitate în faţa ascensiunii dolarului, potrivit Stratfor.

Se ştie că orice încercare de a anticipa cursul monedelor este riscantă. Unele forţe le pot împinge într-o anumită di­recţie, cum este cazul dolarului, însă în mediul permanent în schimbare al pieţei valutare, evenimente din orice parte a lumii, din orice moment, le pot schimba direcţia. Şi totuşi, dolarul se întăreşte constant.

Una dintre cele mai mari victime va fi China. Yuanul chinez se devalorizează în raport cu dolarul de 18 luni, un proces care îi pune pe investitori pe fugă. Procesul riscă să devină unul dezordonat, iar China şi-a cheltuit o parte im­por­tantă din rezervele valutare pentru a păstra controlul asupra situaţiei.

Ascensiunea în continuare a dolarului va pune presiuni sporite asupra Chinei să-şi „ardă“ rezervele şi mai rapid, şubrezind astfel plasa de siguranţă pe care ţesut-o în ultimele două decenii.

Şi totuşi, ţările cele mai vulnerabile în faţa aprecierii dolarului sunt cele cu datorii masive exprimate în dolari. Rezervele valutare pot fi folosite pentru a susţine monedele locale sau a plăti datoriile companiilor. Însă un deficit de cont curent ar acutiza problema in moment ce implică faptul că banii ies din ţară.

În 2013, perspectiva retragerii programului de quantitative easing din SUA cinci ţări a arătat că vulnerabile mod deosebit din cauza deficitelor de cont curent şi datoriilor în dolari ridicate sunt India, Africa de Sud, Indonezia, Turcia şi Brazilia. Însă în ultimii trei ani cele mai multe dintre acestea şi-au îmbunătăţit situaţia financiară şi sunt mai puţin vulnerabile decât în 2013. Cele cinci ar putea fi în continuare oarecum vulnerabile, însă acestea fac acum parte dintr-o listă mult mai mare.

Multe pieţe emergente au de asemenea datorii semnificative în dolari şi nu dispun de rezerve valutare abundente pe care să se sprijine. Finanţele unora dintre acestea s-au îmbunătăţit din 2013, însă pe măsură ce dolarul creşte acestora le va fi mai dificil să-şi plătească sau refinanţeze datoriile.

După cum se pare, dolarul în creştere este un semn al anului dificil pe care-l au în faţă pieţele emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO