Eveniment

Tanasescu: vrem sa reducem fiscalitatea, dar si sa marim veniturile bugetare

13.05.2004, 00:00 20

Trei cote de impozit pe venit sau chiar una singura, contributii sociale mai scazute, impozit pe profit redus cu pana la cinci puncte, sunt principalele modificari pe care Finantele le-ar putea aduce Codului fiscal. Forma definitiva a acestora urmeaza sa fie stabilita pana in prima parte a saptamanii viitoare, in functie de negocierile cu echipa de experti ai FMI prezenta la Bucuresti.


"Principalul obiectiv este gasirea acelui punct de echilibru in reducerea cotelor de impozitare care sa asigure satisfacerea nevoii de relaxare fiscala, dar in acelasi timp sa avantajeze veniturile bugetare", a declarat ministrul finantelor publice, Mihai Tanasescu, prezent la deschiderea Targului Financiar "Finfair".


In aceste zile au loc consultari cu FMI si partenerii sociali privind modificarile ce vor fi operate pana la sfarsitul lunii mai in forma actuala a Codului fiscal si care care vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2005. Tanasescu s-a hotarat sa aduca din nou in discutie, prin declaratii oficiale, ideea introducerii cotei unice.


"Avem in analiza mai multe scenarii privind reducerea numarului de transe de impozitare, cat si reducerea impozitului pe salariu si pe profitul companiilor. Introducerea unei cote unice de impozitare ramane o posibilitate", a apreciat Tanasescu. Finantele iau in calcul o scadere a numarului de transe de impozitare (in prezent cinci) la patru, trei sau chiar mai putine, pentru a facilita calculul obligatiilor de plata. Un alt efect pozitiv ar fi si diminuarea evaziunii fiscale. De asemenea, este luata in considerare si diminuarea cotelor de impozitare aferente acestor transe. In prezent, aceste cote variaza intre 18% sI 40%, dar sindicatele insista asupra micsorarii cotei minime la 15%.


In proiectul de relaxare a fiscalitatii este luata in considerare si diminuarea cotelor de impozitare aferente acestor transe. In prezent, aceste cote variaza intre 18% si 40%, dar sindicatele insista asupra micsorarii cotei minime la 15%.


In proiectul de relaxare a fiscalitatii sunt analizate sI variante de reducere a impozitelor pe profitul corporatiilor.


Inca de la mijlocul anului trecut, Finantele au avansat ideea aplicarii unei cote unice (rata de impozit ar fi fost aceeasi, de 23% indiferent de marimea veniturilor obtinute) incepand cu 2004. Propunerea a fost primita cu entuziasm de patronate si investitorii straini, insa s-a lovit de opozitia puternica a sindicatelor si a unor reprezentanti ai puterii politice, in frunte cu presedintele Iliescu. In opinia acestora din urma, cei care inregistreaza venituri mai mari sunt datori sa contribuie intr-o masura mai mare la "bunastarea tuturor".
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO