Eveniment

Tănăsescu: Propunerea coaliţiei de creştere a salariului minim, plus reducere de CAS şi cotă unică duc la un deficit inacceptabil

Tănăsescu: Propunerea coaliţiei de creştere a salariului minim, plus reducere de CAS şi cotă unică duc la un deficit inacceptabil

Autor: Claudia Medrega

27.10.2010, 23:30 20

Creşterea substanţială a salariului minimpe economie, la 700 de lei, în paralel cu reducerea contribuţiilorsociale şi a cotei unice ar reprezenta mai mult de 1% din PIB caimpact bugetar, ceea ce este de neacceptat din punctul de vedere alFMI, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul României laFond.

"România are nişte angajamente foarte clare, nişte ţinte deatins: 6,8% deficit în acest an, 4,4% în anul care urmează şi 3% în2012. Discuţiile sunt legate de atingerea succesivă a acestor ţintede comun acord agreate în acest an", a declarat oficialul.

Reprezentanţii coaliţiei guvernamentale s-au întâlnit marţiseară cu misiunea FMI pentru a discuta posibilitatea adoptării unormăsuri de relaxare în 2011 şi principalele orientări ale politiciieconomice de anul viitor.

"Cred că ambele părţi au învăţat unii de la alţii ce se poateface acum, ce se poate face mai târziu şi care este mersul pentruanii care urmează", a spus Tănăsescu.

El a confirmat că propunerea coaliţiei era de creşteresubstanţială a salariului minim concomitent cu reducereacontribuţiilor sociale şi a cotei unice. "Din calculele domniilorlor reieşea o sustanţială diferenţă care urma să fie acoperită.Aproximativ mai mult de 1% din PIB, ceea ce ar fi o diferenţă deneacceptat."

În privinţa salariului minim, FMI nu ar accepta un nivel mairidicat de 650 de lei.

Tănăsescu susţine că este prea devreme pentru măsuri de relaxarecu impact bugetar semnificativ. "Vorbim despre un proces deconsolidare fiscală care a început doar de câteva luni. Coerenţapoliticilor este esenţială pentru România."

În privinţa riscului ca Guvernul să fie obligat de CurteaConstituţională să aducă salariile din sectorul bugetar înapoi lanivelurile dinaintea reducerii cu 25%, Tănăsescu spune că trebuiegăsită o soluţie şi din punctul de vedere juridic şi economicastfel încât reforma salarială în sectorul bugetar să fie o reformăcoerentă, care să conducă la consolidare fiscală şi la atingereaţintelor propuse, adică în final ponderea în PIB a anvelopeisalariale să scadă la 7% până în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO