Eveniment

Tanasescu: In energie este nevoie de o alta viziune si de un management superior

21.10.2003, 00:00 13

Restructurarea sectorului energetic, cea mai mare sursa de arierate din economia romaneasca, nu mai este subiect de interes doar pentru Ministerul Economiei si Comertului, actionar principal al companiilor din acest sector. Acum si detinatorul portofoliului Finantelor declara ca este nevoie de o strategie speciala in acest domeniu. 
Guvernul trebuie sa accelereze procesul de restructurare a societatilor din domeniul energetic, in conditiile in care de dezvoltarea acestui sector depinde de asigurarea unor surse financiare semnificative publice si private, a declarat ieri ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, la conferinta "Reindustrializrea Romaniei", organizata de Fin Media.
"Avem nevoie de viziune si de un management superior, lucruri care trebuie avute in vedere de toata lumea, in primul rand de guvernanti. Finantarea nevoilor de investitii in acest sector poate fi asigurata printr-un mix intre sursele proprii si cele private", a spus Tanasescu la conferinta
"Infuzia de capital strain, atrasa inclusiv prin privatizarea Petrom si a distributiilor (de gaze si energie) va crea o anumita credibilitate de functionare a sistemului. Noi trebuie sa continuam procesul de liberalizare. Reformele incepute cu ani in urma au facut ca nivelul arieratelor sa fie redus ca pondere in PIB de la 4% in 2000 la 2,5 a€“ 3% in prezent, urmand ca acest proces de scadere a arieratelor bugetare si comerciale sa continue catre 0,5% - 1% din PIB in anii urmatori", a mai spus ministrul finantelor.
"Procesul de privatizare din domeniul energetic este una dintre garantiile consolidarii acestui sector", mai opineaza Tanasescu.
Privatizarea Petrom a inceput in decembrie 2002, cu angajarea ca si consultant la statului roman in tranzactie a consortiului format din bancile de investitii Credit Suisse First Boston si ING Barings. Statul roman vinde 51% din actiuni catre un investitor strategic, din care 33,34% direct, iar restul le cedeaza printr-o majorare de capital la care participa investitorul. Privatizarea Petrom este stabilita a se finaliza pana pe 31 martie 2004, acelasi termen fiind stabilit si pentru privatizarea celor doua distributii de gaze. La Petrom, acum au ramas in cursa 11 companii.
Consultantul statului in tranzactia la distributiile de gaze este consortiul format din CSFB si Fondul Romano- American de Investitii.Cea mai avansata dintre toate privatizarile demarate in sector este cea a distributiilor de electricitate Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care vor trece pana la finele anului in maini private. Singurul investitor selectat pentru negocieri este grupul italian Enel.
Unul dintre domeniile cele mai atractive pentru investitori este productia de energie hidroelectrica, cu priza la investitori.
 Referitor la trecerea in proprietate privata a Hidroelectrica, societatea va fi restructurata in structuri comerciale separate in scopul privatizarii, unele create prin asociere cu centrale termo, care sa aiba acces pe piata, potrivit unui raport al ministerului de resort citat de Mediafax.
In afara privatizarilor din sistemul energetic, care ar trebui sa aduca investitii straine de miliarde de dolari, exista si investitiile straine directe concretizate in proiecte de investitii.
Energia este al doilea sector dupa cel al telecomunicatiilor ce a atras pana acum investitii straine directe. Nivelul total al investitiilor straine directe a fost anul trecut de 880 milioane euro, peste cel al Ungariei cu 800 mil. $, stat care va adera la Uniunea Europeana in primul val in 2004, potrivit datelor detinute de Agentia Romana pentru Investitii Straine.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO