Eveniment

Tanasescu, FMI: Statul poate sa se gandeasca la un plan de esalonare a datoriilor firmelor. Cum comentati?

08.06.2009, 19:15 40

Finantele pot recurge pentru o perioada limitata de unu-doi ani la esalonari ale datoriilor bugetare ale companiilor cu dificultati care isi asuma programe de restructurare si grafice de plata, pentru asigurarea unei constante a incasarilor la buget si sustinerea planurilor de redresare ale firmelor, afirma Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor si actualul reprezentant al Romaniei la FMI.

"Programele de esalonare care au avut definite corect obiectivele au condus la incasari mai mari la buget si au creat o disciplinare a firmelor. Cred insa ca trebuie limitate in timp la unu-doi ani si sa fie bine monitorizate pentru atingerea dublului scop: redresarea financiara a companiilor pe baza unui program de restructurare si incasarea la buget a veniturilor in mod constant", a declarat Tanasescu.
Din ce in ce mai multe companii acumuleaza datorii la bugetul de stat si la cel al asigurarilor sociale din cauza blocajului financiar care se extinde in economie: scaderea vanzarilor antreneaza un deficit de cash care face ca furnizorii de bunuri si servicii sa nu-si poata incasa banii, supapa fiind amanarea platilor la buget. Situatia este complicata de reducerea drastica a finantarilor acordate de banci pentru capital de lucru. Conform sondajului de conjunctura economica realizat de BNR pe luna mai, blocajul financiar a redevenit una dintre cele mai mari probleme ale managerilor, mai ales in constructii si in industria chimica.
Tanasescu afirma ca revenirea usoara a economiei din aprilie, cu venituri bugetare in crestere, a fost anulata de luna mai care arata o descrestere economica si implicit venituri bugetare sub cele programate.
 
Previziunile lui Tanasescu
 
  • Agricultura va avea o contractie puternica, antrenand un declin economic mai mare de 4% din PIB, cu repercusiuni pe buget.
  • Lunile de vara ar putea aduce o usoara revigorare in servicii si constructii.
  • Sumele atrase de pe piata interna si cele de la Banca Mondiala si UE nu vor fi suficiente pentru acoperirea deficitului bugetar pe acest an.
  • De-abia in 2011 economia ar putea reveni in teritoriul pozitiv.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO