Eveniment

Tănăsescu: Discutăm despre un nou acord cu FMI în toamnă

01.08.2010, 23:30 11

Discuţiile despre un nou împrumut al României de la FMI ar puteaîncepe în luna octombrie, nu vom avea probleme cu eliberareaurmătoarei tranşe de împrumut de la FMI (de 900 de milioane deeuro), iar în 2011 nu vor mai fi tăieri de salarii în sectorulbugetar, pentru că este prognozată o creştere economică "bună" dupădoi ani de rece­siu­ne, acestea sunt principalele concluziitransmise sâmbătă de repre­zen­tantul României la FMI, MihaiTănăsescu.
Astfel, discuţiile pentru un nou parteneriat cu FMI şi cu ComisiaEuropeană ar putea începe în luna octombrie, când este programatăurmătoarea misiune de evaluare a acordului actual. În perioada 26iulie - 4 august, o misiune a FMI şi a Comisiei Euro­pe­ne se aflăla Bucureşti pentru o nouă revi­zuire a acordului cu România.
"Acest subiect (un nou acord - n.r.) nu a fost abordat acum. Credcă în perioada ur­mă­toare, la vizita din octombrie, acest subiectva fi atins. Nu cred că va fi nevoie de un nou îm­prumut", aafirmat Tănăsescu, citat de Mediafax. Discuţiile despre un nouîmprumut de la FMI au început săptămâna trecută, după ce unreprezentant al patronatelor a declarat că şeful misiunii FMI înRomânia, Jeffrey Franks, ar fi adus acest subiect în discuţia cupa­tronatele. Atât premierul Emil Boc, cât şi mi­nistrul finanţelorSebastian Vlădescu au spus că aceste discuţii sunt pre­mature. Deaceeaşi părere a fost şi Jeffrey Franks, care a adăugat că acestediscuţii vor avea loc "la un moment dat". Tănăsescu a mai precizatcă decizia privind eliberarea următoarei tran­şe va fi luată decătre conducerea FMI, pe baza analizelor efectuate în timpulmisiunii de evaluare. Reprezentantul României la FMI a mai spus căRomânia va înregistra o creştere economică "bună" anul viitor, dupădoi ani de recesiune, avansul PIB urmând să fie susţinut deexporturi şi de consum.
"Evoluţiile economiei pot să confirme că pentru acest an va fi undesen al economiei undeva în jurul cifrelor anunţate de ministrulfi­nanţelor, Sebastian Vlădescu (scădere economică de 1,7-1,9% -n.r.). Anul viitor putem avea o creştere economică pozitivă. Acestlucru este foar­te clar. Urmează să finalizăm dimensiunea ei", amai spus Tănăsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO