Eveniment

Tănăsescu: Anunţul că deficitul pe 2010 a fost de 6,6% din PIB are caracter provizoriu

Tănăsescu: Anunţul că deficitul pe 2010 a fost de 6,6% din PIB are caracter provizoriu

Autor: Voican Razvan

20.01.2011, 12:17 22

Anunţul că bugetul general consolidat s-a încheiat în 2010 cu undeficit de 6,6 % din PIB are caracter provizoriu, afirmă MihaiTănăsescu, reprezentantul României la FMI. Guvernul şi MinisterulFinanţelor au anunţat de mai bine de două săptămâni un deficit de6,58% din PIB pentru anul trecut, anunţul constituind o surprizăpozitivă pentru analişti şi pieţe în condiţiile în care ţintastabilită împreună cu FMI era de 6,8% din PIB.

"La sfârşitul lunii ianuarie vom putea şti exact cum s-a închisbalanţa financiară a ţării", spune însă Tănăsescu, indicând că nueste sigur că ar fi rămas o "rezervă" care să fi permis achitareaunui volum mai mare de arierate.

Totuşi, el remarcă faptul că, potrivit datelor preliminare,veniturile la nivelul anului 2010 au fost mai mari cu circa 1miliard de lei faţă de programul aprobat, iar cheltuielile lanivelul colectivităţilor locale au fost mai mici decât celeprogramate.

Este însă vorba în special despre cheltuieli pentru investiţiicare au fost tăiate.

"În aceste condiţii există posibilitatea ca deficitul fiscalînregistrat la finele anului 2010 să fie inferior ţintei iniţiale",a declarat Tănăsescu pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO