Eveniment

Tanasescu a vrut sa vada ce zice lumea

13.01.2003, 00:00 11

Dupa ce a surprins pe toata lumea prin anunturile privind masurile de reforma fiscala pregatite de ministerul finantelor pentru 2004, ministrul Mihai Tanasescu spune ca a vrut mai degraba sa testeze reactia pietei.
El a declarat unui cotidian central ca globalizarea veniturilor din dobanzi si dividende a fost "o idee de reflectie" lansata in dezbatere publica. Tanasescu nu neaga insa ca tinta este "impunerea globala a tuturor veniturilor" realizate de o persoana fizica.
Prin reforma fiscala, ministrul finantelor vrea sa-i invete pe romani sa-si faca un bilant al economiilor si al investitiilor "mult mai clar si mai realist".
Mihai Tanasescu a vorbit saptamana trecuta despre posibilitatea introducerii dobanzilor si dividendelor in baza de impozitare a venitului global chiar din trimestrul IV al acestui an. Incerta este data introducerii acestei masuri, nu insa hotararea fiscului de a taxa tot ce se poate prin globalizarea tuturor veniturilor.
Tanasescu incearca sa atenueze socul pe care l-a produs aceasta perspectiva, afirmand ca ministerul finantelor realizeaza "analize de impact" ale masurii respective. Oricum, o decizie se va lua in cursul acestui an.
Principalul motiv care ar putea determina amanarea globalizarii veniturilor din dobanzi si dividende nu va fi insa atat reactia pietei, cat capacitatea administrativa Finantelor de a introduce aceasta masura, greu pusa la incercare de la introducerea impozitului pe venitul global.
Bancherii au atras atentia Finantelor ca, cel putin intr-o prima faza, impozitarea globala a dobanzilor va descuraja persoanele fizice sa-si depuna economiile in banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO