Eveniment

Talibanii anunţă oprirea producţiei de opiu din Afganistan. Ţara din Orientul Mijlociu deţine aproximativ 80% din exportul ilicit de opiacee din lume

Talibanii anunţă oprirea producţiei de opiu din...

Autor: Andrei Şerbănescu

31.08.2021, 12:27 169

În căutarea recunoaşterii internaţionale după preluarea puterii în Afganistan, liderii talibani au anunţat oprirea producţiei de opiu, conform Wall Street Journal. Această măsură a condus la o triplare a preţului opiului brut.

În utlimele zile, reprezentanţii talibani au anunţat fermierii din sudul provinciei Kandahar, una dintre principalele regiuni producătoare de opiu din ţară, că recolta – o parte crucială a economiei locale – va fi acum interzisă.

Restricţiile au venit în urma unor declaraţii date, la o conferinţă de presă din 18 august, de purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid. Acesta anunţa că talibanii vor interzice traficul de droguri în regiune. La acea vreme, Mujahid nu a oferit detalii despre modul în care grupul islamist inteţionează să aplice interdicţiile.

Fermierii locali din provinciile Kandahar, Uruzgan şi Helman au declarat că preţurile opiului brut s-au triplat, de la aproximativ 70 de dolari, la aproximativ 200 de dolari pe kilogram, din cauza incertitudinii cu privire la producţia viitoare. În oraşul nordic Mazar-e-Sharif, preţul opiului s-a dublat, potrivit spuselor localnicilor. Opiul brut stă la baza producerii de heroină.

Talibanii au fost de mult timp unul dintre cei mai importanţi beneficiar ai industriei narcotice, folosind impozitarea afacerii cu droguri pentru a-şi finanţa insurgenţa de 20 de ani, spun guvernele occidentale. Afganistanul deţine aproximativ 80% din exporturile ilicite de opiacee din lume, iar sezonul de plantare a macului începe în aproximativ o lună.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO