Eveniment

Suspans la votarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Orban. Iohannis a intervenit, şedinţa a fost suspendată. LIVE UPDATE

Suspans la votarea moţiunii de cenzură împotriva...

Autor: Gabriel Pecheanu

31.08.2020, 15:30 939
 

În cea mai dificilă perioadă pentru România, PSD vrea să arunce ţara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ, spune preşedintele Klaus Iohannis în ziua în care în Parlamernt se votează moţiunea de cenzură.

„În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele şi sănătatea cetăţenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preţ. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor îşi urmăreşte unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorinţa de putere şi nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce”, afirmă Klaus Iohannis.

El apreciază că depunerea unei moţiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă „un nou demers toxic”, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19.

„De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetăţenii şi autorităţile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acţiuni de permanentă sabotare a acestui efort naţional. Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moţiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani şi a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în faţa unei astfel de crize. Care sunt criticile aduse Guvernului Orban? Că a reuşit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susţine cât mai multe categorii economice şi sociale să treacă mai uşor prin această perioadă critică? Sau faptul că şi-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?”, adaugă şeful statului.


Parlamentarii UDMR nu vor vota moţiunea de cenzură deoarece este o luptă de putere între PSD şi PNL, anunţă liderul Uniunii, Kelemen Hunor.

„Am înţeles de la PSD că au majoritate fără noi, asta înseamnă că există şi cvorum. Dacă ai majoritate, ai şi cvorum. În ce priveşte moţiunea, e lupta pentru putere între PSD şi PNL. Din aprilie până săptămâna trecută, în foarte multe situaţii, PNL şi PSD sunt foarte apropiaţi. Merg împreună, mai ales când, ca să citez un contemporan, vine cineva cu cretinismul <furatul Ardealului> sau alte cretinisme, atunci ei sunt foarte rapizi. Merg înainte, se aruncă la vot, fac majorităţi. Azi trebuie să lăsăm să se descurce ei cu această moţiune”, a anunţat, la Digi24, Kelemen Hunor.

El mai spune că, „într-un mod extrem de viclean, fiecare încearcă să îi atragă în acest război”.

„Când vom ajunge la vot vom spune prezent, dar nu vom vota, aşa cum am mai făcut de câteva ori”, conchide Kelemen Hunor.


Şedinţa în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, a fost suspendată o oră.

La deschiderea şedinţă au fost prezenţi 170 senatori şi deputaţi din totalul de 465.

După o consultare dintre liderii grupurilor parlamentare, şedinţa a fost suspendată o oră.

Dacă se va constata că prezenţa nu este suficientă, este posibilă o amânare a votului la moţiunea de cenzură.

Premierul Ludovic Orban şi miniştrii din cabinetul său sunt prezenţi în sala de plen a Parlamentului.

Orban afirmase că poziţia politică a liberalilor este foarte clară - „noi nu participăm la această poţiune de cianură”.

Parlamentarii PMP şi USR au anunţat că nu vor fi prezenţi în sală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO