Caută doar în titlu
Eveniment

Supraacciza la carburant a fost eliminată, dar guvernul s-ar putea vedea obligat să majoreze accizele standard

Camera Deputaţilor a votat un proiect de modificare a Codului fiscal care legiferează eliminarea prevederilor potrivit cărora pentru contractele part-time impozitele şi contribuţiile sunt plătite la salariul minim pe economie. De asemenea, prin acelaşi proiect, supraacciza la carburant, de 0,32 de lei pe litru, care a adus bugetului 5,7 mld. lei, din 2017 de când a fost reintrodusă, a fost eliminată.

În discuţie intervine însă o situaţie pe care nimeni nu a luat-o în seamă. Potrivit Mediafax, Directiva 96 din 2003 a Comisiei Europene impune un nivel minim al accizelor de 330 euro/mia de litri pentru motorină şi 359 euro/litri în ceea ce priveşte benzina, nivel calculat la cursul publicat în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior. Pentru conversie, a fost stabilit un curs de 4,7511 de lei, iar eliminarea supraacizei ar putea duce nivelul acesteia sub cel stabilit de directivă, situaţie în care Ministerul Finanţelor ar trebui să majoreze acciza.

PSD, acum în opoziţie, artizanul  măsurilor abrogate, a votat de partea iniţiatorilor. Dar a avertizat. Măsura anulării supraaccizei nu va conduce la ieftiniri la pompă.

„Noi am dorit şi anul trecut scoaterea acestei accize, legat în acelaşi timp de plafonarea preţurilor la pompe. Noi toţi suntem captivi la pompă, iar această reducere nu se va regăsi în costul carburantului. Poate să scadă, dar nu este obligatoriu. Ţin minte în 2015 la 1 iunie sau 1 iulie, de la 24 la 9% TVA la produsele alimentare, nu s-a regăsit şi la produsele respective scăderea aceea de TVA. A fost împărţită într-o oarecare măsură între cei care produceau şi cei care consumau“, a declarat Eugen Teodorovici,  fost ministru al finanţelor, citat de Mediafax.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.