Eveniment

Suntem favoriti pentru investitia Voest Alpine de 7 mld. euro

11.03.2008, 20:34 18

Infrastructura si boom-ul industriei auto, mare consumatoare de otel, sunt asii din maneca pietei locale in lupta cu Bulgaria pentru castigarea investitiei de 7 miliarde de euro pe care austriecii de la Voest Alpine vor sa o realizeze in regiunea Marii Negre, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite, care citeaza cotidianul austriac Der Standard.
"Adevarata concurenta este intre Romania si Bulgaria, desi in cursa se mai afla si Ucraina si Turcia. In timp ce Bulgaria incearca sa atraga investitorul prin energie ieftina, Romania mizeaza pe infrastructura si pe industria auto, mare consumatoare de otel, care se afla acum in plina expansiune", se precizeaza in Der Standard.
Desi surse apropiate de managementul Voest Alpine spun ca bulgarii "sunt mai agresivi" in aceasta lupta, reprezentantii producatorului de otel au declarat ca pretul la energie nu este atat de important pentru grupul austriac precum infrastructura sau furnizorii de materie prima.
O decizie finala din partea investitorului austriac este asteptata in primavara acestui an. Cu toate acestea, combinatele siderurgice sunt cei mai mari consumatori de energie pe plan local, majoritatea unitatilor existente anuntand deja investitii majore in unitati proprii de producere a energiei electrice. Initial investitia in acest combinat era evaluata la 10 miliarde de euro. Reprezentantii austrieci s-au intalnit la finele anului trecut cu oficialitatile romane pentru a purta discutii in legatura cu acest proiect, cea mai recenta avand loc la sfarsitul saptamanii trecute cand cancelarul austriac s-a intalnit cu premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Printre avantajele pe cale le-ar avea Voest Alpine in cazul in care ar alege sa construiasca combinatul in Romania se numara si faptul ca acestia au realizat deja investitii importante pe piata noastra prin achizitiile unor companii din Satu Mare si Buzau. In plus, aici costurile salariale sunt inca destul de scazute, iar costurile cu energia sunt la un nivel similar cu cel practicat in alte tari europene. Interesul celor de la Voest Alpine este stimulat si de faptul ca in ultimii ani pretul otelului s-a dublat ca urmare a ascensiunii cererii la nivel global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO