Eveniment

Summitul NATO inchide traficul aerian din Bucuresti intre 2 si 4 aprilie

Summitul NATO inchide traficul aerian din Bucuresti intre 2 si 4 aprilie

Inchiderea celor doua aeroporturi din Capitala va afecta circa 100.000 de pasageri

19.02.2008, 20:41 22

Cele doua aeroporturi civile din Bucuresti, Otopeni si Baneasa, vor fi inchise total in perioada 2-4 aprilie, ca masura de securitate pentru desfasurarea in Romania a summitului NATO. Traficul aerian va inceta efectiv incepand cu ora noua dimineata a zilei de 2 aprilie.
Aceasta decizie va afecta circa 100.000 de pasageri, de pe ambele aeroporturi, la o medie de 100 de curse de pe Otopeni si 40 de curse pe Baneasa, si de 120 de pasageri pe zbor.
Companiile aeriene care efectueaza zboruri de pe cele doua aeroporturi sunt nevoite astfel sa-si anuleze cursele, lucru care va insemna fie returnarea banilor catre clientii care si-au rezervat deja tichete de zbor pentru aceasta perioada, fie mutarea curselor pe celelalte aeroporturi disponibile din tara.
"Am ajuns la concluzia ca cel mai bine este ca ambele aeroporturi sa fie inchise total. Operatorii aerieni isi vor reruta cursele spre celelalte aeroporturi, cum ar fi cele din Timisoara, Constanta sau Cluj", a declarat ieri Antonel Tanase, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor.
El a mai spus ca Bucurestiul va fi un oras inchis, in cele trei zile ale summitului fiind restrictii de circulatie si pe DN1. Summitul NATO, unul dintre cele mai mari evenimente politice, va reuni la Bucuresti, in perioada 2-4 aprilie, 26 de lideri ai tarilor aliate, in centrul de conferinte al Palatului Parlamentului.
Astfel, spune oficialul Ministerului Transporturilor, masurile de securitate luate cu acest prilej sunt la cel mai inalt nivel pentru a nu periclita siguranta delegatiilor straine si a nu produce haos in circulatie.
Operatorii aerieni nu au precizat cu exactitate pierderile rezultate din inchiderea totala a aeroporturilor din Capitala. Pierderile vor fi suportate din bugetele proprii, urmand ca, dupa o serie de negocieri, sa poata beneficia de anumite facilitati la plata taxelor de aeroport.
"Speram sa iasa hotararea de guvern si ordinul ministrului referitoare la masura de inchidere a celor doua aeroporturi si sa fim sprijiniti de Ministerul Transporturilor pentru a ne muta pe alte piste fara costuri prea mari sau, daca se poate, gratuit", a spus Gheorghe Racaru, directorul general al companiei Blue Air, care opereaza zboruri de pe aeroportul Baneasa. Racaru a adaugat ca se bazeaza pe sprijinul Ministerului Transporturilor pentru a putea parca gratuit aeronavele pe alte aeroporturi in perioada 2-4 aprilie.
Pe aeroportul Baneasa mai au baze operationale companiile low-cost MyAir si WizzAir, care vor fi si ele nevoite sa isi mute flota de zbor pe alte aeroporturi.
Racaru a estimat ca pentru fiecare cursa anulata BlueAir va pierde venituri de 16.000-20.000 de euro.
"Inchiderea aeroportului nu are legatura cu capacitatea propriu-zisa de preluare a zborurilor, ci a fost necesara pentru a respecta normele stricte de securitate", a explicat Valentin Iordache, purtatorul de cuvant al aeroportului Otopeni.
Directorul general al aeroportului Otopeni, Gabriel Tara, a precizat ca desi inca nu se stie exact care este numarul oficialitatilor care vor folosi cele doua aeroporturi, se estimeaza circa 60 de operari de zbor, care includ delegatiile oficiale si personalul logistic. In ceea ce priveste securitatea celor doua locatii aceasta va fi asigurata atat de catre personalul propriu, firmele de paza care au contracte cu cele doua aeroporturi, cat si de efective suplimentare care vor fi puse la dispozitie de catre Armata Romana sau de catre Jandarmerie.
Tot ieri, membrii Biroului Permanent al Camerei Deputatilor au decis sa majoreze sumele de protocol pentru summit. "Avandu-se in vedere ca vom avea invitati de rangul cel mai inalt, respectiv 120 de sefi de state, am aprobat majorarea baremului pentru cheltuieli de protocol la 360 lei de persoana, in cazul acestora, si la 270 de lei pentru mesele si receptiile la nivel de ministru, delegati si ziaristi", a anuntat secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO