Eveniment

Subventiile, rezultat al decalajului dintre sat si oras

16.07.2003, 00:00 22

Subventionarea agriculturii este necesara pentru ca veniturile producatorilor agricoli raman in urma veniturilor producatorilor din alte sectoare, a spus, ieri, John Mc Clintock membru al  Departamentului pentru Extindere din cadrul Directiei Generale a Comisiei Europene.
El a precizat ca cererea de alimente este "fizic" limitata si din aceasta cauza pretul cu care se pot vinde produsele agricole este mult mai scazut decat la alte marfuri si mult mai scazut decat valoarea sa reala. "Dupa cel de-al doilea razboi mondial in unele tari din Europa mai mult de 30% din populatie era implicata in agricultura. Atat politic, cat si economic era normal ca producatorii sa fie sprijiniti altfel am fi asistat la un dezastru", a mai spus oficialul european.
Tot el a adaugat ca un aspect dificil al integrarii statelor candidate este legat de punerea la punct a mecanismelor de control financiar. "Fiecare producator agricol are un sistem diferit de subventii si trebuie sa ne asiguram ca fiecare euro pe care il cheltuim este corect atribuit si primit de persoana potrivita", a mai spus reprezentantul CE.
Secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban, a declarat ca negocierile cu UE la capitolul agricultura vor dura pana in octombrie 2004. "Negocierile presupun adoptarea si implementarea legislatiei UE si nu chestiuni legate de numarul de animale pe care trebuie sa le aiba un producator agricol pentru a intra in UE", a subliniat Orban.
El a adaugat ca modificarea Politicii Agricole Comune va simplifica modalitatilor practice de acordare a subventiei si va reduce, in sase-sapte ani, decalajul dintre subventiile primite de producatorii din UE fata de cei din statele care adera. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO