Eveniment

Subventiile pentru Tractorul, mar al discordiei intre premier si ministrul finantelor

29.07.2005, 19:42 20

Ministrul finantelor Ionut Popescu a declarat ca nu este de acord cu acordarea de subventii indirecte pentru uzina Tractorul Brasov prin intermediul ajutoarelor acordate fermierilor la cumpararea de tractoare dupa ce guvernul a decis in sedinta de ieri suplimentarea cu 10 mil. lei (circa 2,7 mil. euro) a fondurilor alocate pentru achizitionarea de tractoare.

Ionut Popescu a declarat ca nu va semna un eventual proiect de act normativ prin care Executivul va propune aceste ajutoare.

"Nu pot sa semnez o astfel de decizie privind subventionarea indirecta a uzinei Tractorul, dupa ce pana acum am blamat asemenea initiative. Am facut acest anunt si in sedinta Executivului", a afirmat ministrul finantelor, citat de Mediafax. El a mai spus ca autoritatile locale din Brasov si reprezentantii uzinei ii solicita de mai multe saptamani sa se implice in ajutorarea fabricii, insa conducerea ministerului a refuzat acest lucru.

"Vreau sa precizez ca nu este vorba de o subventie acordata Tractorul. Este o subventie acordata producatorilor agricoli, de care pot beneficia toti cei care produc utilaje de acest fel. Tinand cont de o serie de criterii pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere daca vrea sa aiba o economie de piata, nu este permisa acordarea de ajutoare de stat", a declarat primul-ministru dupa sedinta de guvern de ieri.

Biroul de presa al guvernului nu a precizat daca decizia a fost luata prin ordonanta sau prin hotarare. Surse guvernamentale au afirmat ca ministrul finantelor nu a semnat acest act normativ.

Suma alocata astazi se adauga fondurilor in valoare de 25 mil. lei (circa 7 mil. euro) directionate pentru sustinerea acestui program de sprijinire a agricultorilor printr-o hotarare de guvern adoptata in luna aprilie. Astfel, suma totala alocata pentru derularea acestui program va fi de 350 mil. lei.

Principalii producatori de utilaje agricole sunt Tractorul Brasov, MAT Craiova, Mecanica Ceahlau si Maschio Gaspardo, dar pe piata au intrat si importatorii marilor jucatori de pe piata mondiala: Case, John Deer, Landini sau Pottinger.

Reprezentantii guvernului spun ca suplimentarea fondurilor pentru finantarea programului privind sprijinirea producatorilor agricoli a fost decisa de Executiv in urma numeroaselor solicitari venite din partea agricultorilor.

Decizia luata ieri de guvern vine dupa ce premierul a facut miercuri o vizita la Tractorul unde a promis ca autoritatile vor sustine fabrica pana la privatizare, care, potrivit lui Tariceanu, va fi terminata in aceasta toamna.

"Pana in septembrie, speram sa aflam cine va fi patronul uzinei Tractorul. Pana la privatizare, uzina va fi sprijinita. Se vor acorda subventii pentru agricultura, asa cum s-au acordat si pana acum", a declarat Tariceanu.

Liderii sindicali ai muncitorilor din uzina au afirmat ca au primit asigurari ca in prima sedinta a guvernului va fi introdusa pe ordinea de zi ordonanta care ar asigura subventionarea tehnicii agricole cu 250 mld. lei vechi, ceea ce ar fi un "colac de salvare" pentru fabrica brasoveana. Subventia presupune acoperirea de catre stat a unei parti din costurile de achizitie a unui tractor nou si a mai fost aplicata in anii trecuti.

Uzina din Brasov este in proces de privatizare, singurele oferte fiind depuse de firmele Mahindra & Mahindra din India si MYO-O din Romania. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a anuntat ieri ca a solicitat ofertantilor pentru preluarea Tractorul Brasov sa-si imbunatateasca ofertele depuse.

"Dupa analiza documentelor de participare si acceptarea la negocieri a celor doi ofertanti, in data de 25 iulie au fost deschise ofertele tehnice si financiare. Incepand cu aceasta data, comisia de negociere a desfasurat, zilnic, sedinte de negociere cu ambii ofertanti, pentru imbunatatirea ofertelor depuse, astfel incat finalizarea privatizarii sa se poata realiza in cel mai scurt timp", spun oficialii AVAS.

Autoritatea a stabilit ca cele doua oferte indeplinesc criteriile din anuntul de privatizare a firmei din Brasov, Mahindra & Mahindra si MYO-O fiind, astfel, acceptate la negocieri.

Aceasta este a doua incercare de privatizare a societatii din Brasov, dupa ce acordul incheiat in 2003 cu firma italiana Landini nu a fost finalizat, investitorul alegand sa nu mai preia uzina. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO