Eveniment

Subventiile la hectar pentru 2008 vin anul viitor

24.04.2008, 18:34 43

Agricultorii au primit pana acum doar 26 mil. euro din subventia la hectar pentru anul trecut, adica sub 6% din valoarea totala de 440 mil. euro, iar situatia se va repeta si in acest an, fermierii urmand sa primeasca banii pentru 2008 in anul urmator.
"Am depus dosarul in aprilie anul trecut, dar mai asteptam si acum sa primim subventiile pe 2007. Am noroc ca furnizorii de ingrasaminte, seminte si pesticide ma asteapta pana va veni subventia, ca altfel incheiam capitolul agricultura", a declarat Liviu Botezatu, care administreaza
70 de hectare in Ocna Mures din judetul Alba pe care le cultiva cu grau si porumb.
Platile directe pentru 2007 s-au acordat unui numar 190.000 de fermieri, adica 15% din numarul tuturor celor care au depus cereri de sprijin (1,2 milioane).
"Am facut imprumuturi pentru a putea sa infiintam culturile anul acesta, dar este greu sa apelezi la banci pentru credite pentru ca orice banca iti cere dovada ca ai venituri permanente, ceea ce in agricultura nu se intampla. Vom ajunge la faza in care nu ne vom mai putea plati creditele", spune Gheorghe G. din judetul Olt, care cultiva cereale pe cateva zeci de hectare. El sustine ca avea proiecte mult mai mari pentru anul acesta, dar intarzierea subventiilor l-a facut sa renunte.
"Daca nu ai bani atunci cand iti trebuie, degeaba ii mai ai. Aveam nevoie in martie-aprilie de ei, degeaba mai vin in mai, pentru ca Dumnezeu si natura nu tin cont de problemele APIA (Agentia de Plati si Interventii in Agricultura - n.r.)", adauga el.
Pentru 2007 fiecare fermier care a depus cerere de subventie la hectar trebuie sa primeasca 50 de euro/ha din partea Uniunii Europene si 30 de euro din bugetul local.
Potrivit APIA, platile pentru 2007 vor fi finalizate la sfarsitul lunii mai, urmand ca platile stabilite pentru acest an, de 527,9 milioane de euro, sa inceapa din decembrie 2008. "Platile se fac o data pe an, in cursul perioadei care incepe la 1 decembrie si se incheie la 30 iunie a anului urmator", spun reprezentantii Agentiei.
Termenul limita de depunere a dosarelor pentru subventia din acest an este 15 mai, iar o parte din agricultori se plang ca, desi sunt in plin proces de depunere a cererilor de subventie, nu au primit nicio instiintare prin care pot merge sa depuna dosarele.
"Pentru anul acesta exista o procedura foarte greoaie din cauza careia multi nu or sa aiba timp sa mai depuna cereri. Fiecare este instiintat acasa printr-o scrisoare si abia pe urma se prezinta la centru sa depuna cererea de sprijin", explica Constantin S. din Constanta, care cultiva 13 hectare cu grau, porumb si rapita si care inca nu a primit invitatia APIA pentru a putea sa depuna cererea pentru subventia la hectar.
Pana acum doar 613.500 de fermieri au primit instiintarea, prin care au cerut subventie pentru 2,9 milioane de hectare de teren, suprafata totala pentru care trebuie sa se acorde plati fiind de 8,7 mil. ha. "Trimitem esalonat aceste invitatii pentru a evita aglomerarile din ultimele zile, iar fermierul ar trebui sa vina sa depuna cererea de subventie in ziua cand a primit scrisoarea de la noi", anunta reprezentantii APIA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO