Eveniment

Subventiile la caldura vor fi reduse treptat

24.07.2003, 00:00 13



Nivelul subventiilor asigurate de stat la plata energiei termice livrata populatiei va fi redus gradual, o data cu restructurarea sistemului de productie si distributie, a declarat Ioan Radu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala.



Presedintele ANRSC s-a intalnit, saptamana trecuta, cu o delegatie a Fondului Monetar International pentru a discuta despre tarifele practicate pe piata energiei termice si despre subventiile stabilite in domeniu.



Potrivit acestuia, oficialii Fondului s-au interesat atat de motivele care au determinat aparitia unor diferente intre pretul national de referinta si tariful real al energiei termice, cat si de pozitia Autoritatii fata de subventia de 55% din pret suportata de stat la plata energiei termice de catre populatie.



"Le-am explicat ca a pune in discutie eliminarea sau nu a subventiilor la energia termica nu este oportun acum, deoarece acestea reprezinta o sursa importanta de protectie a consumatorului, dar ca stim ca, in perspectiva, o data cu restructurarea sistemului energetic, vom fi obligati sa avem in vedere necesitatea reducerii graduale a acestora", a spus Ioan Radu. El a mai afirmat ca de aceste subventii nu ar trebui sa beneficieze toti cetatenii, indiferent de nivelul veniturilor lor.



Presedintele ANRSC a mai anuntat ieri ca Autoritatea va evalua activitatea operatorilor de servicii publice si va permite functionarea numai a celor care respecta indicatorii de performanta stabiliti in domeniu. Radu spune ca numerosi operatori de servicii publice isi desfasoara activitatea ilegal si a prezentat ca exemplu in acest sens sectorul energiei termice, unde, dintr-un total de 214 operatori la nivel national, numai 119 au licenta de functionare.



"Operatorii romani inca nu inteleg ca trebuie sa indeplineasca indicatorii minimi de performanta stabiliti intr-o economie competitionala. Suntem hotarati ca, in cel mult un an, sa lasam pe piata doar operatorii credibili si care pot atrage credite din partea organizatiilor financiare internationale", a spus Ioan Radu.



Presedintele ANRSC a apreciat ca primele schimbari importante in ceea ce priveste imbunatatirea serviciilor publice de godspodarire comunala vor fi sesizate peste aproximativ trei ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO