Eveniment

Subvenţii pentru Boeing: Europenii vor să impună taxe vamale unor importuri din SUA de 20 mld. euro

Subvenţii pentru Boeing: Europenii vor să impună taxe...

Autor: Departamentul Economic

13.04.2019, 09:52 400

Comisia Europeană a întocmit o listă de importuri din SUA în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro (22,6 miliarde de dolari) care vor avea taxe vamale sporite, în urma unui disputei privind subvenţionarea industriei aeronautice, inforemază Reuters. 

Preşedintele Donald Trump a ameninţat, marţi, că va impune taxe vamale crescute pe produse de Uniunea Europeană în valoare de 11 miliarde de dolari pentru ceea ce consideră Washingtonul drept subvenţii acordate constructorului european Airbus.

Măsurile UE vine în contextul plângerii înaintată Organizaţiei Mondiale a Comerţului asupra subvenţiilor acordate de Guvernul american companiei Boeing.

OMC nu a luat o decizie finală în aceste cazuri.

Comisia Europeană anunţa la începutul acestei săptămâni că lucrează la contramăsuri în cazul Boeing. Instituţia s-aa declarat deschisă discuţiilor cu SUA, cu condiţia ca acestea să nu conţină condiţii prealabile şi să vizeze obţinerea unui rezultat corect.

Diplomatii UE au declarat ca se asteapta ca Comisia sa publice o lista de produse pe 17 aprilie si să inceapa un proces de consultare publica, dupa care lista ar putea fi ajustata.

UE a cerut iniţial ca OMC să autorizeze contramăsuri de 12 miliarde de dolari. Decizia arbitrului ar putea să nu fie adoptată înainte de martie 2020. În cazul SUA, o decizie a OMC ar putea veni în iunie sau în iulie anul acesta.

Disputa dintre Statele Unite şi Europa privind plângerile reciproce de ajutor ilegal acordat giganţilor aeronautici a trenat timp de un an.

Cazul se află în atenţia OMC de aproape 15 ani şi se apropie de etapa finală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO