Eveniment

Subventie de 13.200 mld. lei pentru agricultori

20.08.2003, 00:00 10

Aproximativ 4,4 milioane de agricultori vor primi un ajutor financiar de doua milioane de lei pentru fiecare hectar detinut, suprafata maxima pentru care se va acorda subventia fiind de cinci hectare, a declarat, ieri, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM).
Valoarea totala a ajutoarelor acordate agriculturii se ridica la 13.200 miliarde de lei, banii urmind sa fie alocati de la bugetul de stat prin intermediul primariilor locale. Suprafata de teren arabil pentru care se acorda aceste subventii este de circa 6,6 milioane de hectare.
"Programul, care se desfasoara in mai multe etape, va fi demarat inaceasta toamna si se va sfarsi anul viitor, o data cu recoltarea culturilor", a precizat Sarbu. Ministrul Agriculturii a mai spus ca subventia va fi acordata in cinci etape si va viza alocarea de sume atit pentru infiintarea culturilor in toamna, precum si pentru realizarea araturilor in primavara anului viitor, lucrari de fertilizare si erbicidare, intretinerea culturilor si recoltare.  Ministrul Agriculturii a mai aratat ca intr-o prima etapa producatoriivor primi un milion de lei pentru insamantarile de toamna, restul sumeiurmind sa fie acordata anul viitor. Autoritatile vor supraveghea modul in care vor fi acordate aceste ajutoare, iar agricultorii care nu vor declara corect suprafetele detinute vor fi obligati sa restituie suma si nu vor mai  primi subventii.
La rectificarea bugetara, care va avea loc peste doua saptamini, bugetul Ministerului Agriculturii ar putea fi suplimentat cu circa 4.000 de miliarde de lei. De asemenea, potrivit ministrului, bugetul alocat agriculturii in anul 2004 ar putea ajunge la aproximativ 27.000 miliarde de lei, comparativ cu 14.000 miliarde de lei in acest an.
Sarbu a precizat ca marile exploatatii agricole nu vor beneficia de cele doua milioane la hectar. "Pentru marii proprietari de pamanturi avem alte forme de stimulare, una dintre cele mai eficiente fiind Legea Creditului Agricol care va acoperi costurile aferente dobanzii bancare plus aproximativ 10 procente din creditul initial", a spus ministrul agriculturii. O exploatatie agricola are 110 ha la campie, 50 la deal si 25 la munte. Fondul de Garantare a Creditului Rural sau alte societati de profil, cit si beneciarul banilor au posibilitatea sa garanteze imprumutul prin gaj fara deposedare pe culturi, animale sau masini asigurate sau prin ipoteca asupra cladirilor si a terenurilor agricole. Perioada maxima de rambursare a creditului este de un an.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO