Eveniment

Sub 30% din populaţie este vaccinată cu cel puţin o doză faţă de o medie a UE de 70%. Cine e vinovat? Cîţu sau Iohannis? Rata redusă de vaccinare pune în pericol revenirea economică

Sub 30% din populaţie este vaccinată cu cel puţin o...

Autor: Georgiana Mihalache

07.09.2021, 00:05 721

Clasamentul ţărilor membre UE după nivelul de vaccinare a populaţiei împotriva COVID-19 menţine România pe penultimul loc, cu doar 27,5% din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, arată site-ul ourworldindata.org, care a prezentat de la începutul pandemiei date statistice privind evoluţia crizei sanitare.

Astfel, după un start bun al vaccinării, când listele de aşteptare numărau mii de oameni, campania de vaccinare a stagnat, în ultimele luni, începând din aprilie-mai 2021, intrând pe o pantă de descreştere.

În prezent, circa 10.000-11.000 de persoane se mai vaccinează zilnic, iar în weekend cifrele se înjumătăţesc.

Cel mai bine la capitolul vaccinare stă Portugalia, care a imunizat aproape 86% din populaţia totală de peste 10 mil. locuitori. Dintre ţările cu un număr mare de locuitori, Spania se află cel mai sus în clasamentul după vaccinare, cu peste 78% din totalul populaţiei vaccinată cu cel puţin o doză, adică peste 35 milioane de oameni.

Cel mai slab procent de vaccinare se înregistrează în Bulgaria, unde doar 15% dintre cei 7 mil. de oameni au primit o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Din datele colectate de autorităţi, schema completă de vaccinare duce la scăderea de 14 ori a riscului de deces în cazul infectării cu COVID-19. De asemenea, pentru un pacient vaccinat, riscul de spitalizare şi internare în cazul în care se infectează este de 12 ori mai mic.

În total, în România s-au vaccinat cu schemă completă peste 5 milioane de oameni, iar peste 13.000 au primit prima doză în ultimele 24 de ore. Nivelul este însă unul mult sub capacitatea de vaccinare din ţară, în contextul în care multe centre stau goale sau şi-au redus programul de funcţionare din lipsă de cerere pentru imunizare. Autorităţile încearcă să revitalizeze campania de vaccinare prin acordarea unor beneficii pentru cei care doresc să se imunizeze. Iar în lipsa interesului pentru vaccinare, România a trimis până acum către alte state 3,3 milioane de doze care i-au revenit în urma contractelor cu producătorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO