Eveniment

SUA: Creşterea economică spectaculoasă ascunde motive de îngrijorare. Rezerva Fede­rală ame­ricană ar putea fi tentată să majoreze dobânzile şi ar face-o prea devreme

Economia SUA, cea mai mare din lume şi unul din motoarele principale ale comerţului mondial, a crescut spectaculos în trimestrul trei, dar unii analişti nu găsesc în această perfor­manţă prea multe motive de bucurie.

La începutul anului vânzările record de maşini erau date drept dovadă a rezistenţei revenirii economiei ame­ricane. Însă luna trecută Ford a anunţat planuri pentru reducerea producţiei în SUA din cauza slăbirii cererii pentru autovehicule uşoare. Compania a avertizat încă din iunie că piaţa a atins vârful şi se va retrage.

De la Wall Street Journal vine vestea că marile companii de transport cu camionul şi-au petrecut cea de-a doua jumătate de an reducându-şi flotele pentru a se adapta la slăbirea cererii şi la preţurile mici, împinse în jos de supracapacitate. Swift Transpor­tation, Werner Enterprises şi Covenant Transportation Group, unii dintre cei mai mari jucători de pe piaţa trans­portului rutier de mărfuri, au raportat că au retras din serviciu începând cu al doilea trimestru sute de camioane. Livrările de mărfuri cu camionul sau pe calea ferată au înregistrat în septembrie a 19-a lună consecutivă de scădere, po­trivit datelor Cass Information Systems.

Văzută prin prisma încetinirii cererii, creşterea puternică a economiei americane nu-i bucură pe analişti. Între iulie şi septembrie, PIB-ul a avansat cu 2,9% în raport cu perioada similară a anului trecut, cel mai rapid ritm din ultimii doi ani. Pe unii această creştere îi îngrijorează: Rezerva Fede­rală ame­ricană ar putea fi tentată să majoreze dobânzile şi ar face-o prea devreme, scrie CBS News.

Cheltuielile populaţiei sunt princi­pa­lul motor de creştere al ecomomiei SUA, iar acestea au încetinit la 2,1% în al treilea trimestru, de la 4,3% în tri­mes­trul anterior. Economiştii se aşteptau la un avans de peste 2,6%. Saltul brusc al economiei reflectă şi o creştere neaştep­tată a exporturilor agricole – este vorba mai ales de exporturi de soia – şi acumu­larea de stocuri. Adesea aceşti stimuli au doar efect temporar, mai ales când consumatorii abordează cu precauţie sezonul achiziţiilor de sărbători.

„Creşterea puternică a exporturilor din trimestrul trecut nu se va repeta, probabil, şi merită notat faptul că în sectorul privat cererea a rămas slabă“, explică analiştii de la Deutsche Bank. „Din aceste motive, creşterile econo­mice viitoare vor fi modeste.“

Consumul dezamăgitor este doar una dintre veştile descurajatoare care vin de la economia americană. Investiţiile rezidenţiale au picat cu 6,2%, iar investiţiile în echipamente s-au redus cu 2,7%. Vânzările finale către gospodării, un indicator care arată cât de „sănătoasă” este creşterea PIB-ului, au încetinit la 1,4% de la 2,4% în al doilea trimestru.

Paul Ashworth, economist şef la Capital Economics, notează că „se poate spune că acestea sunt veşti dezamăgitoare despre economie”. David Rosenberg, analist la Gluskin Sheff, spune că fără efectele temporare ale stocurilor şi exporturilor, creşterea PIB din al treilea trimestru ar fi de doar 1,4%, acelaşi ritm ca în trimestrul doi.

Unii analişti prognozează deja vreme furtunoasă pentru sezonul cumpărăturilor de sărbători. Macroeconomic Advisers estimează că economia va creşte în ritm anualizat cu 1,5% în ultimul trimestru al acestui an. Aceasta înseamnă că pentru prima dată din 2013, în anul acesta creşterea economică va fi, probabil, mai mică de 2%. Luând în calcul şi proiecţiile slabe de creştere pentru anii făcute chiar de Fed, dar şi de alţii, concluzia este că revenirea economică va rămâne fără combustibil.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.