Eveniment

Studiul Asociaţiei Pro Consumatori: Chimicalele din punga de cipsuri îi îmbolnăvesc pe români

Studiul Asociaţiei Pro Consumatori: Chimicalele din...

Autor: Georgiana Mihalache

11.11.2016, 00:03 1865

Ingredientele folosite pentru fabri­carea cipsurilor pot crea probleme de sănătate de la obezitate până la diabet şi probleme cardiace, iar anumite produse sunt realizate din prafuri şi chimicale, potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC), care a analizat 27 de tipuri de cipsuri de pe rafturile magazinelor româneşti.

„Excesul de calorii din cipsuri poate duce la obezitate, diabet, riscul de cancer pentru că sunt prăjiţi şi noi pierdem substanţe nutritive pentru că mâncăm un astfel de aliment care nu mai are nicio valoare nutritivă în afară de caloriile cu care vine“, a spus Cristian Măr­gărit, nutriţionist, care a precizat că pe piaţă există şi cipsuri făcute din cartofi.

Dintre cele 27 de produse analizate de APC, aproape jumătate (44%) conţin acid ci­tric, un compus organic care poate provoca du­reri abdominale şi afectează smalţul dinţilor, nere­comandat în alimentaţia copiilor. Cele­lalte substanţe chimice găsite în produsele ana­lizate sunt monoglutamat de sodiu, în propor­ţie de 37%, care provoacă reacţii alergice, clo­rură de potasiu (15%), un tip de sare folosit în general în agricultură ca îngrăşământ chimic, care poate agrava afecţiuni precum cele renale sau cardiace. „Chipsurile indus­tri­ale sunt rea­lizate din materii prime înalt procesate, la ni­vel de extract şi pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor şi aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nu­trienţi valoroşi, fiind doar bombe calorice“, a spus dr. Costel Stanciu, preşedintele APC şi coordonatorul studiului. Experţii APC au iden­­tificat şi principalele cauze care duc la creş­­terea ratei obezităţii la copii, printre care se numără dietele nesănă­toase, completate de lipsa activităţii fizice, ară­tând că problema obe­zităţii nu mai este spe­cifică doar ameri­canilor.

„În prezent, proble­ma a început să se mani­feste şi în rândul euro­penilor şi afectează din ce în ce mai mulţi copii. La sfârşitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 mi­li­oane de persoane cu vârsta de peste 15 ani su­pra­ponderale“, potrivit reprezentanţilor APC.

Un alt fenomen observat de specialişti îl reprezintă consumul crescut de sare iodată, românii folosind o cantitate de două, trei ori mai mare decât cea recomandată de Orga­nizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Acest consum de sare explică rata ridicată a hipertensivilor (circa 40% din populaţia adultă a ţării noastre), precum şi a numărului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare şi atacurile cerebrale“, conform specialiştilor APC.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO