Eveniment

Studiu Voxa: Piaţa de carte digitală va ajunge la 50 de milioane de lei în următorii trei ani

Studiu Voxa: Piaţa de carte digitală va ajunge la 50 de...

Autor: Andreea Tobias

04.04.2023, 12:12 88

Piaţa de e-book-uri şi audiobook-uri va atinge cel puţin 50 de milioane de lei la nivelul anului 2025 şi va reprezenta 10% din piaţa de carte din România, arată un studiu.

Românii vor cumpăra cărţi în format digital (e-book şi audiobook) în valoare de cel puţin 50 de milioane de lei până în 2025, arată rezultatele studiului ”Piaţa de carte digitală din România”, prima cercetare de piaţă dedicată audiobookurilor şi e-bookurilor din România, realizată de platforma Voxa.

”Audiobookurile reprezintă formatul de carte cu cea mai accelerată creştere în ultimii 5-6 ani la nivel internaţional, iar această industrie a crescut accelerat în primul an de activitate în România. Estimările noastre arată că piaţa cărţilor în format digital va ajunge la 10% în următorii trei ani, faţă de sub 1%, cât este în prezent. Iar aceste cifre vor conduce şi la o transformare la nivelul societăţii, pentru că accesul instantaneu şi nelimitat la o bibliotecă enormă şi timpul câştigat pentru lectură datorită formatului audio vor asigura cea mai importantă creştere a consumului de carte din ultimele decenii.”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al platformei menţionate.

Vânzările de carte din România (în format tipărit, e-book şi audiobook) sunt estimate în prezent la valoarea de aproximativ 500 de milioane de lei. Din totalul vânzărilor de carte, piaţa de carte digitală are o valoare de sub 5 milioane de lei, în următorii trei ani acest segment va genera venituri de cel puţin 50 de milioane de lei, potrivit studiului.

„În anul 2021, în Japonia, formatul digital a reprezentat circa 38% din vânzările totale de carte, în timp ce în SUA ponderea digitalului a fost de aproape 25%, potrivit unui raport al World Intellectual Property Organisation (WIPO). În statele europene, audiobook-urile şi e-bookurile reprezintă până la 15% din piaţa de carte, cu ponderi mai ridicate în statele nordice. Iar aceste tendinţe internaţionale încep să se reflecte şi în comportamentul pasionaţilor de lectură de pe plan local şi vedem o cerere în creştere pentru audiobookurile în limba română”, a adăugat Dan Vidraşcu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO