Eveniment

Studiu de caz. Paradoxul Timişoarei: al doilea cel mai bogat oraş din România a rămas fără apă caldă şi căldură


Potrivit bugetului local publicat pe site-ul primăriei Timişoara, subvenţiile pentru Colterm, care are datorii istorice de aproape 340 mil. lei, sunt de 99 mil. lei în 2021 şi cheltuiala cu energia termică este de 188 mil. lei dintr-un buget total al primăriei de 1,4 mld. lei

Potrivit bugetului local publicat pe site-ul primăriei Timişoara, subvenţiile pentru Colterm, care are datorii istorice de aproape 340 mil. lei, sunt de 99 mil. lei în 2021 şi cheltuiala cu energia termică este de 188 mil. lei dintr-un buget total al primăriei de 1,4 mld. lei

Autor: Răzvan Botea

28.10.2021, 09:30 6145

România, al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, nu poate asigura aprovizionarea cu gaze pentru unul dintre cele mai mari oraşe din ţară Colterm, compania municipală de termoficare, a rămas fără gaz natural, după ce E.ON a sistat furnizarea de gaze pe fondul datoriilor neplătite ale companiei de termoficare.

Timişoara, coloana vertebrală a celui de-al doilea cel mai important pol de dezvoltare al României, după Bucureşti-Ilfov, a rămas săptămâna aceasta fără apă caldă şi căldură, după ce furnizorul german de gaze naturale E.ON a sistat furnizarea de gaze către Colterm, compania municipală de termoficare, aflată acum în insolvenţă. Cum este posibil ca prosperitatea din Timişoara tradusă în atragerea de investiţii străine, PIB/capita mult peste media naţională etc. să nu se vadă în furnizarea de servicii de bază, precum apa caldă şi căldura?

„Eu, ca manager, dacă simt că în companie am o problemă, încerc să-mi duc resursele acolo, mai ales că este o problemă capitală. Eu nu-s implicat politic şi nu mă interesează cine este la conducere, dar ne consumăm când vedem că ajunge oraşul nostru în această situaţie“, spune Ioan Biianu, proprietarul grupului de companii Glissando din domeniul furnizării de inputuri pentru agricultură, care a răspuns întrebărilor ZF din perspectiva unui investitor în Timişoara şi împrejurimi.

Timişoara, oraş cu 325.000 de locuitori şi venituri aşteptate de 1,4 mld. lei în 2021, este centrul principalului pol de dezvoltare al Transilvaniei şi al doilea cel mai important pol de business din România, după Bucu­reşti-Ilfov. Judeţul Timiş a atras investiţii directe în valoare de 4,6 mld. de euro până la finalul lui 2020, arată datele publicate de Banca Naţională a României. Spre com­pa­raţie, Clujul, aflat în concurenţă cu Timişul pentru cel mai dezvoltat judeţ al Tran­silvaniei, avea un sold al ISD la jumătate, în valoare de 2,1 mld. euro la data amintită.

Prosperitatea pe care o indică aceste date nu s-a văzut însă în furnizarea unor servicii de bază pentru cetăţenii Timişoarei săptămâna trecută, când la debutul sezonului rece s-au trezit fără apă caldă şi căldură. Peste 50.000 de gospodării, precum şi spitalele acordate la sistemul public de termoficare au rămas în frig. Potrivit bugetului local publicat pe site-ul primăriei Timişoara, subvenţiile pentru Colterm, care are datorii istorice de aproape 340 mil. lei, sunt de 99 mil. lei în 2021 şi cheltuiala cu energia termică este de 188 mil. lei dintr-un buget total al primăriei de 1,4 mld. lei.

„După părerea mea, este şi din cauza politicilor fiscale duse de guvern, prin care majoritatea contribuţiilor companiilor mari merge la bugetul general. În loc să rămână o cotă-parte din impozitul companiilor la primărie, merge către buget, ca mai apoi să fie redistribuit în toată ţara. Sunt peste 250 de contribuabili foarte mari în Timiş“, mai spune Ioan Biianu, care conduce un business de peste 160 de mil. de lei în Timişoara.

 

Cum a rămas Timişoara fără apă caldă şi căldură

E.ON, furnizor de gaze naturale, a anunţat pe 22 octombrie a.c. că a luat decizia de a nu mai reînnoi contractul de furnizare a gazelor către societatea de termoficare Colterm, ca urmare a neplăţii datoriilor acumulate, potrivit unui anunţ al E.ON. Datoria curentă a Colterm, potrivit reprezentanţilor E.ON, este de 12 mil. lei. Colterm avea, la finalul lui 2020, datorii istorice de aproape 340 mil. lei.

Furnizorii de gaze nu se înghesuie să vină cu oferte pentru Colterm, invocând pe de-o parte problema aprovizionării cu gaze na­turale la nivel european şi pe de altă parte pu­nând la îndoială capacitatea de plată a Col­term, acum în insolvenţă. Întrebarea este, însă, cum o ţară ca România, care este al doilea cel mai mare producător de gaze na­tu­rale din Uniunea Europeană, nu poate asi­gura aprovizionarea cu gaze naturale a unuia dintre cele mai mari oraşe din România?

Ministrul interimar al energiei Virgil Popescu a anunţat, miercuri, că s-a găsit o soluţie pentru furnizarea de gaz timp de o săptămână către Colterm, însă mai departe nu ştie nimeni ce se va întâmpla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO