Eveniment

Studiu ADA Economics: creşterea economică a României va fi de 4,7% în T2 şi de 4,2% pe întreg anul 2019, deficitul bugetar se va menţine în 2019 la 3% din PIB, iar datoria publică va rămâne modestă - 35,5% din PIB

RAFFAELLA TENCONI, fondatoarea ADA

RAFFAELLA TENCONI, fondatoarea ADA

Autor: Iulian Anghel

12.08.2019, 15:46 460

După ce, în primul trimestru din 2019, PIB-ul a avansat cu 5%, an/an, în trimestrul al doilea se aşteaptă o creştere de 4,7%, anticipează o analiză publicată săptămâna trecută de compania de cercetare macroeconomică ADA Economics (Analyse. Debat. Act.), cu sediul la Londra. ADA este fondată de Raffaella Tenconi, o economistă care cunoşte bine Europa de Est şi România şi care înainte a lucrat pentru nume importante, între care Merrill Lynch.

INS urmează să publice la 14 august datele privind creşterea economică în T II/2019. După un avans al PIB de 5% în primul trimestru, economiştii se aşteaptă la un parcurs bun şi în trimestrul al doilea. Creşterea va fi de 4,7%, anticipează analiza ADA care se bazează pe evoluţia pe sectoare a economiei.

Creşterea reală a consumului casnic a crescut la 7,2%, an/an, în primul trimestru, faţă de un avans de 5,8% în T IV/2018. Totuşi, în TII/2019 vânzările din comerţul cu amănuntul au înregistrat o încetinire a creşterii, până la 5,4% (8,9% în T I), foarte probabil ca urmare a temperării creşterii reale a salariilor, potrivit sursei citate. Dar indicatorul de încredere al consumatorilor a crescut constant de la începutul anului, mediul politic s-a îmbunătăţit, la fel şi percepţia asupra situaţiei financiare pentru următoarele 12 luni.

Analiza pentru România a ADA indică o economie în expansiune, cu o rată a şomajului care a crescut marginal la jumătatea anului, până la 4%, dar cu o piaţă a muncii care rămâne tensionată din cauza lipsei forţei de muncă. Tabloul nu este în întregime pictat în culori luminoase. Creditul pentru gospodării încetineşte, la fel împrumuturile către companii, cu un minus de 1,3 puncte în iunie faţă de mai. Dar profitul companiilor rămâne sănătos şi începe să crească, mai ales că majorările salariale se temperează. Inflaţia din iunie s-a redus la 3,8% an, de la 4,1% în mai, iar, potrivit prognozei ADA, va fi de 3,9% în 2019 şi va scădea la 3,3% în 2020.

Indicatorii macro arată bine în analiza citată. Creşterea economică ar urma să fie în acest an de 4,2% (4,7% în T II), la fel şi în 2020. Rata şomajului va scădea spre 3,6%, cursul leu/euro va creşte uşor, spre 4,8 lei pentru un euro. Deficitul bugetar se va menţine în limita a 3% din PIB, datoria publică va rămâne modestă, 35,5% din PIB, deficitul de cont curent, chiar dacă în creştere, va fi finanţabil (5,5% din PIB), iar BNR va menţine rata dobânzii de politică monetară la 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO