Eveniment

STUDIU: 3 angajaţi din 10 lucrează când sunt în vacanţă, 8 din 10 citesc mailurile de serviciu

STUDIU: 3 angajaţi din 10 lucrează când sunt în...

Autor: Departamentul Economic

14.06.2017, 15:27 43

Alţi 37% susţin că lucrează ocazional din concediu, doar atunci când este neapărat nevoie, în timp ce restul de 27% dintre respondenţi spun că delimitează foarte bine perioadele de lucru cu cele de vacanţă şi nu muncesc niciodată atunci când sunt în concediu. Antreprenorii sunt cel mai adesea nevoiţi să lucreze în vacanţă, 88% dintre aceştia dedicând timp business-ului şi în perioadele de odihnă.

În acelaşi timp, 80% dintre respondenţi recunosc că citesc mailurile de serviciu pe perioada concediului, 66% verificând mesajele cel puţin o dată pe zi, astfel încât să rămână informaţi şi să poată relua mai uşor activitatea la întoarcerea din concediu.

În ceea ce priveşte timpul dedicat job-ului în vacanţă, 31% dintre angajaţii care lucrează în concediu spun că alocă mai mult de două ore pe zi în acest sens. Antreprenorii au cea mai mare pondere în rândul celor care lucrează peste două ore zilnic în vacanţă, reprezentând 26%. În acelaşi timp, 18% muncesc aproximativ o oră pe zi atunci când sunt plecaţi, iar 23% spun că rezolvă treburile de serviciu în mai puţin de o oră, conform sondajului eJobs.

Telefonul este cel mai folosit dispozitiv pentru lucrul în concediu, fiind prima opţiune pentru 68% dintre cei care spun că muncesc în vacanţă, în timp ce laptopul este utilizat de doar 9%, iar aproape un sfert spun că folosesc în egală măsură cele două dispozitive, mai arată sondajul eJobs.

Cei mai mulţi dintre respondenţi (44%) vor petrece între 6 şi 10 zile în concediu în această vară, iar un sfert spun că vor pleca în vacanţă mai mult de 10 zile. Doar 5% declară că nu îşi vor lua concediu în următoarele 3 luni. Concediul mai scurt de 5 zile este preferat mai degrabă de angajaţii sub 35 de ani (21%), în timp ce pentru o vacanţă de 6-10 zile optează cu precădere cei între 36 şi 45 de ani (47%).

59% dintre respondenţi mai au încă zile de concediu neefectuate din 2016, cei mai mulţi fiind angajaţi în poziţii de conducere (70%). Dintre aceştia, 31% declară că au mai mult de 10 zile de concediu rămase din anul precedent.

16% dintre respondenţi spun că nu s-au decis încă unde vor merge în vacanţa de vară, în timp ce restul (84%) au pe listă una sau mai multe destinaţii în care vor merge în vacanţă. 36% dintre români spun că vor călători în afara ţării în concediu, în timp ce 64% spun că preferă România, destinaţia principală de vacanţă fiind litoralul pentru 36%, urmată de zonele montane pentru 17%, excursiile prin ţară pentru 13% şi Delta Dunării pentru 6% dintre respondenţii care au ales să-şi petreacă vacanţa în România.

Sondajul eJobs a fost realizat în perioada 1 mai - 6 iunie 2017, pe un eşantion de 1.423 de români activi profesional, dintre care 34% în funcţii de conducere sau antreprenori, majoritatea cu vârsta între 26 şi 45 de ani (61%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO