Eveniment

Studenţii vor răspunsuri pentru noul an universitar: Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România critică Guvernul pentru că nu a prezentat soluţii privind inceperea cursurilor

Studenţii vor răspunsuri pentru noul an universitar:...

Autor: Gabriel Pecheanu

19.08.2020, 10:45 2750

Reprezentanţii studenţilor critică Executivul pentru că, în contextul pandemiei, nu a prezentat încă norme pentru începerea anului universitar.

„Odată cu publicarea proiectului de Ordin de Ministru al Sănătăţii care reglementează o serie de scenarii la nivel local pentru mediul preuniversitar şi măsuri pentru diminuarea gravităţii situaţiei epidemiologice deja existente la nivel naţional, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) constată că guvernanţii nu prezintă soluţii pentru studenţi şi nu oferă absolut nicio normă sau îndrumare instituţiilor de învăţământ superior din România cu privire la modul de desfăşurare a actului educaţional, care să pună în prim plan sănătatea comunităţii universitare”, transmite ANOSR.

Reprezentanţii organizaţiei studenţeşti afirmă că este nevoie de soluţii stabile pentru desfăşurarea activităţii didactice şi pentru modalitatea de realizare a practicii de domeniu sau specialitate la nivelul tuturor programelor de studii.

Studenţii spun că o temă ce cere atenţie sporită o reprezintă normele de cazare în campusurile universitare, deoarece este necesară o predictibilitate de care să poată beneficia studenţii în alegerea cazării pentru acest an.

„Astfel, considerăm ca fiind un aspect de maximă importanţă stabilirea coordonatelor structurale ale anului universitar 2020-2021, în cel mai scurt timp, care să cuprindă toate aceste norme. În plus, este esenţial ca sănătatea studenţilor, a cadrelor didactice şi nu numai, să fie pusă pe primul loc. În lipsa unor reglementări impuse la nivel naţional, nu există garanţia că toate instituţiile de învăţământ superior din România vor dimensiona corect problema şi vor acţiona preventiv, respectând cu stricteţe toate măsurile igienico-sanitare necesare”, se arată în comunicat.

ANOSR solicită urgentarea publicării unor măsuri concrete, apte să reglementeze desfăşurarea procesului educaţional în anul universitar 2020-2021 şi să garanteze un învăţământ echitabil, însă fără a pune în pericol comunităţile universitare.

„Reprezentanţii guvernului amână prezentarea unor norme sanitare care se pot aplica în universităţile româneşti, chiar dacă, în grupurile de lucru din care facem parte am primit garanţii prin care trebuia să avem deja în vigoare astfel norme. Decidenţii trebuie să arate faptul că au învăţat lecţiile pandemiei, asumându-şi decizii clare şi pentru sistemul de învăţământ superior, astfel încât să nu se sacrifice un an universitar înainte să înceapă”, menţionează liderul ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO