Eveniment

STK Properties cauta constructor pentru un proiect de 60 mil. euro

03.09.2008, 19:06 116

Compania de investitii imobiliare STK Properties, detinuta de fondul de investitii STK Emergent, cauta constructor pentru proiectul rezidential Scala Residence din Cluj, a carui valoare este estimata la 60 de milioane de euro.
"Am obtinut aprobarile privind Planul Urbanistic Zonal si de Detaliu al acestui ansamblu, iar in perioada urmatoare urmeaza sa obtinem autorizatia de constructie si sa demaram procedurile de selectie a constructorului. In momentul de fata valoarea de piata a ansamblului este de 50 de milioane de euro, dar luand in considerare majorarile de preturi la principalele materiale de constructii preconizam ca valoarea proiectului va creste cu aproximativ 20 de procente", a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Pascu, presedintele societatii STK Financial, care administreaza fondul inchis de investitii STK Emergent.
Ansamblul Scala Residence se va intinde pe o suprafata de 43.500 mp si va avea in total 400 de apartamente, 500 de locuri de parcare, un centru SPA, teren de sport, o gradinita si spatii comerciale. Dezvoltatorii proiectului preconizeaza ca lucrarile de constructie vor putea fi demarate in aproximativ o luna si jumatate, intreaga constructie urmand sa fie finalizata in maximum doi ani de zile.
"Probabil ca 20% din apartamente vor fi vandute in stadiul de proiect, majoritatea acestora urmand sa fie comercializate odata cu finalizarea ansamblului Scala Residence, iar o parte dintre spatiile comerciale, birouri si locuinte le vom pastra pentru noi", spune Pascu. STK Financial a anuntat la inceputul anului ca va orienta 20% din sumele atrase spre investitii imobiliare, considerate a avea cel mai important potential in acest moment. Investitiile vor fi realizate initial doar la Cluj si numai pe sectorul rezidential.
"Ne orientam in prezent doar inspre investitiile din domeniul rezidential, deoarece pe acest segment se obtin cele mai importante randamente. Nu vom investi nici in proiecte de birouri, nici de spatii comerciale, deoarece consideram ca pe acest segment piata clujeana este deja suficient de bine dezvoltata", a afirmat Pascu. El a mentionat ca la nivelul Clujului este nevoie de spatii locative, iar cererea se mentine la un nivel ridicat.
"In Romania exista in general o nevoie structurala de spatii de locuit, astfel ca suprafata utila pe cap de locuitor in tara noastra nu depaseste 14 metri patrati fata de Europa de Est, unde aceasta este de 26 de metri patrati pe locuitor", a mentionat presedintele STK Financial.
In opinia sa, in momentul de fata piata imobiliara locala se apropie de maturizare odata cu aparitia dezvoltatorilor imobiliari care ofera cumparatorilor ansambluri rezidentiale inchegate, multifunctionale, care cuprind pe langa locuinte si centre de relaxare, gradinite sau scoli, primarii de cartier, spatii comerciale sau terenuri de sport.

A cheltuit 1 mil. lei cu IPO-ul
Fondul inchis de investitii STK Emergent a cheltuit 1,1 mil. lei (300.000 de euro) cu oferta publica initiala (IPO) derulata in primavara acestui an, castigul fondului din oferta ridicandu-se la aproape 5 mil. lei (1,4 mil. euro), potrivit raportului semestrial emis de STK Financial. Primele de emisiune constituite in urma derularii ofertei publice se ridica la 6,1 mil. lei (1,7 mil. euro). Aceste prime de emisiune pot fi folosite la acordarea de unitati de fond gratuite, fondul urmand sa acorde dividende dupa trei ani de la listare, scrie in raport. STK Emergent a atras 21,4 mil. lei (5,94 mil. euro) de la aproape 300 de investitori prin IPO-ul derulat intre 19 februarie si 10 martie. Veniturile totale ale fondului pe primul semestru al anului au scazut de peste trei ori, pana la 1,5 mil. lei, fata de acelasi interval din 2007. Cheltuielile fondului din primele sase luni au crescut pana la peste 3 mil. lei, cu 67% mai mult fata de acelasi interval al 2007. Conditiile nefavorabile din piata si costurile listarii au tras in jos rezultatul financiar al fondului pe primul semestru, STK Emergent raportand o pierdere de 1,5 mil. lei, potrivit raportului. Excluzand cheltuielile cu oferta, pierderea fondului pe primul semestru este de aproape 362.000 de lei, in conditiile in care in primul semestru al anului trecut STK Emergent a raportat un profit de 3,5 mil. lei. (Roxana Pricop)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO