Eveniment

Statul vrea să angajeze 3.000 de medici şi asistente. Cu ce îi plăteşte?

Autor: Ioana David

21.09.2010, 23:52 27

Spitalele publice vor scoate la concurs începând cu lunanoiembrie circa 3.000 de posturi de medici şi asistente, dintrecare cele mai multe în spitalele de urgenţă administrate deMinisterul Sănătăţii.

Cseke Attila, ministrul sănătăţii, a solicitat guvernuluideblocarea posturilor în sistemul sanitar în august, după incendiulde la maternitatea Giuleşti care a scos la iveală existenţa unuideficit de cadre medicale, ceea ce poate duce la tragedii precumcea de la maternitatea bucureşteană. Guvernul a aprobatpropunerea.
Numărul de medici din secţiile unui spital este stabilit prinreglementările în vigoare.
De exemplu, în secţiile de anestezie terapie intensivă (ATI)categoria a treia (cu competenţă bazală) reglementările prevădexistenţa unui medic-şef de secţie, a unui medic pe sală deoperaţie şi a unui medic la 4-6 paturi, a unei asistente şefe, aunei asistente pe sală de operaţie, a unui asistent pe tură pentrusala de operaţie urgenţă şi a unui asistent la patru paturi petură, a unei infirmiere la opt paturi pe tură, a unui bracardier petură.

Posturile în sistemul bugetar sunt blocate din vara anului trecut,astfel că poziţiile lăsate libere de medicii care au plecat înstrăinătate nu au mai fost ocupate.
În primele trei luni ale acestui an din România au plecataproximativ 2.400 de medici, potrivit datelor companiei de analizăşi studii de piaţă Cegedim România. Cei mai mulţi medici care auplecat erau specializaţi în medicină sportivă, medici rezidenţi,chirurgie pediatrică, anatomie patologică şi anestezie terapieintensivă.
Pe baza solicitărilor venite de la spitale "şi a necesaruluiimediat", Ministerul Sănă­tăţii va scoate la concurs 2.300 deposturi pentru cele 62 de spitale pe care le administrează, în timpce primăriile care au preluat prin descentralizare 373 de spitalevor putea angaja 750 de oameni.
"Ministerul Sănătăţii va debloca cu prioritate posturile pentrumedici şi asistenţi medicali în specialităţile deficitare, ca deexemplu ATI, medicina de urgenţă, cea de laborator, radiologie etc.şi în spitalele din zonele unde există deficit important depersonal medical", au spus reprezentanţii instituţiei.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că numărul de posturi demedic scoase la concurs din spitalele bucureştene pe care leadministrează este extrem de mic, de câteva zeci, şi că astfelpartea financiară nu este o problemă.

"O să avem suficient personal după ce vom închide două-treiunităţi, pentru că prin redistribuire vom acoperi necesarul dinalte spitale. Este vorba de clădiri vechi, retrocedate şi cred cănu trebuie să ne mai batem pentru ele", a spus Marius Savu,directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM)din cadrul Primăriei Capitalei.
El a spus că una dintre unităţile închise ar putea să fie SpitalulClinic de Dermato-venerice Scarlat Longhin sau Spitalul SfântulŞtefan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO