Eveniment

Statul tot înghite bani: datoria publică a sărit cu 5 mld. lei în T1

Autor: Claudia Medrega

17.05.2011, 23:51 657

Datoria publică a crescut înprimul trimestru cu 5 mld. lei (1,22 mld.euro), ajungând lasfârşitul lunii martie la un nou maxim istoric de 198,9 mld. lei(48 mld. euro), potrivit datelor MinisteruluiFinanţelor.

Evoluţia a fost influenţată şi deîncasarea în ultima parte a lunii martie a celei de-a patra tranşedin împrumutul de la Comisia Europeană, de 1,2 mld.euro.

După ce în ianuarie datoriapublică scăzuse cu 3,5 mld. lei, în februarie s-a reluat trendulascendent, iar ritmul de creştere s-a accentuat în mar­tie, cândponderea datoriei în PIB a ajuns la 36,7%.

Analiştii au avertizat de maimulte ori că structura datoriei României are un profil nefavorabilal scadenţelor, având în vedere ponderea mare a împrumuturilor petermen scurt, de sub 1 an.

"Atât timp cât reuşim să menţinemdatoria publică sub control, în jur de 40% din PIB, este bine. Înceea ce priveşte problema legată de ponderea mare a datoriei petermen scurt, cred că odată ce va începe programul MTN deobligaţiuni pe pieţele externe, situaţia se va îmbunătăţi. Ainevoie de volume foarte mari şi de termene foarte lungi ca să poţisă modifici structura datoriei", a comentat Lucian Anghel,economistul-şef al BCR.

Necesarul de finanţare rămâneridicat în acest an, nivelul estimat de analişti fiind deaproximativ 20 mld. euro. Statul trebuie să finanţeze în acest anun deficit bugetar de 4,4% din PIB, reprezentând circa 24 mld. lei(circa 6 mld. euro), şi să refinanţeze titlurile scadente. Îniulie, Finanţele au un vârf de plată de aproximativ 2,4 mld. euro,în condiţiile în care ajung la scadenţă două împrumuturi în eurocontractate de la băncile locale în 2009 şi 2010.

Finanţele anticipează o creştere aserviciului datoriei publice guvernamentale în acest an la 62,5mld. lei (circa 15 mld. euro), din care 51,4 mil. lei reprezintărate de capital, iar diferenţa dobânzi.

Analizând structura datorieipublice pe valute, se observă că în martie cea mai mare parte esteîn lei şi euro, cu ponderi de 46,5%, respectiv 43% dintotal.

Pe tipuri de instrumente,împrumuturile de stat (de la CE, FMI şi alte instituţii financiareinternaţionale) au o pondere de 39,9% din datoria publică totală,obligaţiunile - 19,9%, iar certificatele de trezorerie - 18,5%.Eurobondurile deţin doar 5,38% din total.

Anul trecut datoria publică acrescut într-un ritm rapid de 32%, în condiţiile în care statul s-aîmprumutat masiv şi a ajuns la 194 mld. lei. Practic, datoriapublică a crescut de la 35 la 46 mld. euro în 2010, adică cu 1 mld.euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO