Eveniment

Statul se pregateste sa vanda 32% din actiunile Loteriei si Imprimeriei

23.12.2005, 19:04 16

Loteria si Imprimeria, doua adevarate mine de aur pentru stat, vor fi privatizate partial, Ministerul Finantelor pastrand pozitii majoritare.

Cel putin 5% din actiunile Loteriei Nationale si ale Imprimeriei Nationale vor fi vandute prin oferta publica secundara, in timp ce cate 20% din actiuni vor fi alocate pentru constituirea Fondului Proprietatea, iar salariatilor acestora le vor fi rezervate pachete de cate 7%, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru aprobarea strategiilor de privatizare ale celor doua companii nationale.

Statul isi va pastra pachete majoritare de cate 68% din actiunile companiilor.

Conform documentului elaborat de Ministerul Finantelor, punerea in aplicare a strategiilor va fi supravegheata de o comisie de privatizare numita de ministrul finantelor.

Prin adoptarea acestei ordonante, Guvernul ar urma sa modifice actele de constituire ale celor doua companii. Potrivit noilor prevederi, 68% din capitalul social al Loteriei este detinut exclusiv de stat, iar 32% de alti actionari. Aceeasi structura a capitalului ar urma sa fie stabilita si la Imprimeria Nationala.

Primul pas al strategiilor de privatizare consta in alocarea a cate 20% din actiuni pentru constituirea Fondului Proprietatea, ale carui titluri vor fi repartizate fostilor proprietari care nu le pot fi retrocedate posesiunile in natura. Fondul ar urma sa fie infiintat in prima jumatate a anului viitor.

De asemenea, este prevazuta organizarea unei oferte publice secundare de vanzare pentru un pachet de cate 5% din actiunile celor doua companii, precum si parcurgerea procedurii de admitere a acestora la tranzactionare pe Bursa.

Prin negociere directa si fara selectie de oferte urmeaza sa fie vandute catre salariatii, conducerea si pensionarii companiilor pachete de actiuni in limita a 70% din capitalul social. Pretul pe actiune nu poate fi mai mic decat valoarea nominala a unei actiuni, respectiv de 5 lei la Loterie si 10 lei la Imprimeria Nationala.

Dupa privatizarea BCR, Loteria si Imprimeria sunt cele mai profitabile companii ramase in portofoliul statului. Desi realizeaza profit, Imprimeria Nationala inca este inclusa pe lista celor 51 de companii monitorizate in primul rand la nivelul cheltuielilor salariale, de pe vremea cand FMI solicitase aceasta.

La sfarsitul lui 2004, Loteria a inregistrat un profit de 856 de miliarde de lei (circa 22,5 de milioane de euro). In aceste conditii, statul a hotarat sa foloseasca banii companiei pentru refacerea stadionului Lia Manoliu, pentru programul de constructii pentru tineri si de sali de sport.

Infiintata in 1906, Loteria Nationala activeaza in actuala forma juridica din 1999. Potrivit legislatiei, este o societate comerciala de interes public national si are ca obiect de activitate organizarea si exploatarea exlusiva, in calitate de unic organizator pe teritoriul Romaniei, a jocurilor de noroc de tip Loto, Expres, Pronosport, Loz in plic si Instant Lotery.

Pentru constituirea Fondului Proprietatea urmeaza sa fie alocate si actiuni ale Postei Romane, care urmeaza, de asemenea, sa intre in proces de privatizare, fiind selectati consultantii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO