Eveniment

Statul pregateste facilitati pentru energia regenerabila si in cogenerare

09.05.2005, 19:18 26

Producerea de energie regenerabila in Romania, precum cea eoliana, solara sau geotermala, va deveni obligatorie, potrivit unui proiect de lege al energiei electrice, pregatit de autoritati, care preia prevederi si restrictii impuse de directivele europene in domeniu.

Noua lege va incerca, de asemenea, sa pregateasca pentru competitia europeana producatorii romani de energie, care acum produc mai scump decat vecinii din Bulgaria sau Ungaria, situatie care se reflecta si in triplarea importurilor de anul trecut.

Potrivit noii legi, Romania va trebui sa fie pregatita sa asigure o treime din productia sa de energie pana la 1 ianuarie 2007 din resurse regenerabile, care includ pe langa hidrocentrale si energia eoliana, solara, geotermala sau din alte surse.

"In Romania, energia regenerabila are deja o pondere de circa 30% in totalul productiei de electricitate, gratie hidrocentralelor operate de Hidroelectrica. Diferenta va trebui completata cu alte tipuri de resurse regenerabile, cum sunt de exemplu centralele eoliene", afirma Codrut Seres, ministrul economiei si comertului.

"Energia astfel produsa este una scumpa, dar ea va fi preluata integral in sistem. Fondurile pentru achizitia energiei respective vor proveni tocmai din majorarea tarifului de transport al energiei electrice, aceasta masura urmand sa fie "socializata", adica suportata de catre toti consumatorii din Romania prin intermediul tarifului", afirma Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Deja, au aparut investitori interesati de a produce energie eoliana in Romania, cum sunt germanii de la Enercon.

De asemenea, sutele de centrale care produc in regim de cogenerare (producere simultana de energie electrica si termica) vor fi "ajutate" sa deruleze investitiile necesare pentru a-si ieftini costurile de productie prin faptul ca vor fi beneficiarii unei parti a sumelor incasate in contul serviciilor de sistem efectuate.

Piata de energie din Romania se afla intr-un proces de deschidere treptata pana la nivelul anului 2007, cand toti consumatorii ar trebui sa aiba libertatea de a-si alege singuri furnizorii pe criteriul celui mai mic pret.

"In Romania se produce cea mai scumpa energie in cogenerare din Europa, cu o valoare de peste 100 $", explica Opris.

Proiectul de modificare a legii energiei cuprinde masuri de stimularea productiei in sistem de cogenerare. Astfel, o parte a tarifului de transport va fi orientata spre aceasta categorie de producatori, pentru ca acestia sa investeasca in modernizare si sa poata produce energie la preturi competitive.

Opris a aratat ca majoritatea producatorilor in sistemul de cogenerare din Romania, incluzand aici termocentralele, care furnizeaza agent termic in numeroase orase, nu vor rezista pe piata libera intrucat nu au preturi competitive la energia electrica.

"Centralele termo care vand deja pe piata libera simt diferenta. Complexurile energetice, de exemplu, furnizeaza energie competitiva, care poate fi cumparata fara probleme pe piata", a afirmat Opris, precizand ca nu toate termocentralele din tara se afla in aceasta situatie.

Autoritatile au dat ca exemplu situatia de la CET Mintia Deva, care ar putea inregistra in acest an o pierdere de 140 mld. lei (3,7 milioane de euro) pentru ca produce la preturi mai mari decat poate vinde pe piata.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO