Eveniment

Statul încearcă de 8 ani să definească consumatorul vulnerabil de energie şi ajutorul pentru sărăcia energetică. Dumitru Chisăliţă, analist: Unele persoane şi-au redus consumul de energie. Practic nu au dificultăţi în a plăti factura, dar şi-au redus considerabil confortul

Dumitru Chisăliţă: Trebuie să ne concentrăm asupra problemelor reale de diminuare a sărăciei energetice şi principala problemă sunt pierderile energetice. Considerăm că nu doar statul poate veni cu fonduri pentru restrângere pierderilor energetice, ci şi firmele, în special furnizorii, care au un interes să meargă mai departe consumul de energie.

Dumitru Chisăliţă: Trebuie să ne concentrăm asupra problemelor reale de diminuare a sărăciei energetice şi principala problemă sunt pierderile energetice. Considerăm că nu doar statul poate veni cu fonduri pentru restrângere pierderilor energetice, ci şi firmele, în special furnizorii, care au un interes să meargă mai departe consumul de energie.

Autor: Răzvan Botea

21.01.2021, 00:05 432

Oficial, mai mult de 1 din 10 români au dificultăţi în plata facturilor la energie.

Guvernul a pus în dezbatere publică anul trecut un proiect de lege prin care se defineşte consumatorul vulnerabil de energie din România. Legea a intrat anul acesta în circuitul de aprobare. Potrivit actului normativ, consumatorii vulnerabili de energie, printre care şi cei care au dificultăţi în plata facturii, pot beneficia de compensaţii între 10 şi 100% din valoarea facturii.

Legea protejării consumatorului vulnerabil de energie, prevăzute de normele europene, trebuie să fie în vigoare încă din 2012. Consumatorul vulnerabil pot fi din motive de venit, de vârstă, sănătate sau se află în zone izolate, potrivit documentului.
Dumitru Chisăliţă, analist din energie şi preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, este de părere că ar mai trebui introdusă şi categoria consuma­to­rului vulne­rabil din motive de neinformare.

Potrivit datelor Eurostat, 13,7% din consumatorii casnici de energie din România au dificultăţi în plata facturilor la energie. Cifrele ar trebui luate cu o oarecare rezervă, este de părere Dumitru Chisăliţă. Persoanele care îşi încălzesc casa cu lemne nu sunt într-o evidenţă clară.

„Unii pur şi simplu consumă şi nu au bani să plătească factura, dar în schimb sunt alţii care şi-au redus consumul. Ei sunt vulnerabili, dar reducând consumul, practic şi-au redus foarte mult gradul de confort“, spune, pentru ZF, Dumitru Chisăliţă,
Într-un document al Asociaţiei Energia Inteligentă, autorii scriu că, de la introducerea din 2008 a termenilor de sărăcie energetică şi consumator vulnerabili, din cauza unei lipse a definiţii unanime a celor două concepte, persoanele aflate în zona de sărăcie energetică sau consumatorii vulnerabili nu au putut beneficia de ajutor concret.

„Epopeea consumatorului vulnerabil a început din 2008, dar fără să fie în vreo lege în care să fie definită această categorie. Noţiunea este plimbată prin faţă cetăţenilor şi a oamenilor, fără să avem de fapt consumatorii vulnerabili definiţi“, mai spune Dumitru Chisăliţă.

În România a existat totuşi o lege prin care s-au oferit ajutoare financiare persoanelor cu dificultăţi financiare, însă nu a ajutat la diminuarea sărăciei energetice pentru persoanele vulnerabile, mai departe decât a trece iarna, este de părere Chisăliţă. „Trebuie să ne concentrăm asupra problemelor reale de diminuare a sărăciei energetice şi principala problemă sunt pierderile energetice. Considerăm că nu doar statul poate veni cu fonduri pentru restrângere pierderilor energetice, ci şi firmele, în special furnizorii, care au un interes să meargă mai departe consumul de energie.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO